Iskolás fiúkat mérgeztek meg - százan kórházban

Tömeges mérgezés miatt kórházba kellett szállítani szombaton száz iskolást Afganisztánban, a hatóságok vizsgálják, hogy a 10 és 14 év közötti fiúkat szándékosan mérgezték-e meg.

A gyerekek egy utcai árustól vett babtól lettek rosszul Afganisztán nyugati részén, Herátban. Az iskola mellett áruló férfi azzal hitegette őket, hogy jobban fog sikerülni a vizsgájuk, ha esznek a babból. Az árust a hatóságok tájékoztatása szerint őrizetbe vették, és vizsgálják, hogy az ételt szándékosan mérgezték-e meg.

A heráti rendőrkapitány nem tartja kizártnak, hogy így történt. A tálibok mérgeztek már meg afgán rendőröket és katonákat az amerikai támogatást élvező kormányzat megdöntését célzó hadjáratukban, a korábbi iskolai mérgezésekről azonban eddig általában az derült ki, hogy véletlen okozta azokat, vagy csak tömeghisztéria volt.

Közben Afganisztán középső részén holtan találták meg a Save the Children gyermekjóléti segélyszervezet öt munkatársát, akiket 39 napja a tálibok raboltak el. A lázadók öt társuk szabadon engedését követelték a túszokért cserébe, de Uruzgán kormányzója nem tett eleget a követelésnek. A tálibok ezért végeztek a segélymunkásokkal.