A DK tiltakozik a gánt-gránási hulladékfeldolgozó üzem megvalósítása ellen

A Demokratikus Koalíció székesfehérvári szervezete demonstrációt tartott délelőtt Gánt közelében, hogy tiltakozzanak a természetvédelmi területre tervezett hulladékhasznosító üzem ellen.

Varju László az ellenzéki párt alelnöke azt mondta, hogy nemcsak a ma élő emberek miatt, hanem a jövő miatt is tiltakozni kell a beruházás ellen, amelyet a miniszterelnök édesapjának vállalkozása a környékbeliek támogatása nélkül, a környezetet károsítva akar létrehozni a Gánthoz tartozó Gránás közelében. Hozzátette: Orbán Győző a Natura 2000-es területből kiszakítva kíván egy olyan beruházást véghezvinni, amely ellen egész Európa tiltakozna. Úgy vélte, a hulladékfeldolgozó üzem a vele járó porral, zajjal és forgalommal az emberek mindennapi életét tenné tönkre.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd



Az Orbán-család tulajdonában lévő Nehéz Kő Kft. évi több tízezer tonna hulladékot szeretne feldolgozni a Vértes lábánál, Gánt-Gránás közvetlen közelében. A tervezett hulladékfeldolgozó abban a többhektáros egykori bányában létesülne, amely szintén a cég tulajdonában van és a 2000-es évek elején zárták be. Földi Judit a DK székesfehérvári választókerületi elnöke elmondta: megpróbálják az Országgyűlés elé juttatni az ügyet, ha ez nem segít, akkor az Európai Parlamenthez fordulnak. Megjegyezte, az eddig megismert hatástanulmány csak Zámoly községben mért zaj és egyéb ártalmakat, miközben a falu kilométerekre fekszik a tervezett hulladékfeldolgozótól, Gánt-Gránásban a hétvégi házak pedig néhány száz méterre.

Kérdésre elmondta: az üzem engedélykérelmét még nem adták be, az előzetes hatástanulmányok beszerzése folyik. Azt szeretnék elérni a tiltakozással, hogy a cég ne is kérjen engedélyt a beruházásra - mondta.

A demonstráción a DK-s aktivisták mellett mintegy harminc helybeli is megjelent. Az aktivisták transzparensekkel is kifejezték nemtetszésüket, a táblákon Orbán, szemetet lerakni tilos!, Ne tedd tönkre a nyugodt életünket!, A hatalom birtoklása átmeneti!, Ez a mi tiszta környezetünk!, Nem kell por, zaj! feliratok voltak olvashatók.