A Fidesz-frakció péntek estig törvényjavaslatot nyújt be a Quaestor-károsultak kártalanítására

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az m1 Ma Este című műsorában bejelentette: a javaslat értelmében minden érintettet 100 ezer euróig, azaz 30 millió forintig kártalanítanának egy alapon keresztül. Fontos szempont az is, hogy minél előbb megtörténjen a kártalanítás.

Rogán Antal elmondta: a kártalanítási alapba minden károsult beadná a kötvényeit - legyenek azok valódiak vagy fiktívek -, és ide fizetné be a Befektető-védelmi Alap (Beva) azt az összeget, amivel kártalanít. A Beva befizetését a befektetési vállalkozások egészítenék ki úgy, hogy az minden károsultnál a 30 millió forintot lefedje. Hozzátette: a cégek csak megelőlegeznék ezt az összeget, mert amikor befejeződik a Quaestor felszámolási folyamata, illetve a csalások felelőseinek vagyonát bevonják az alapba, akkor a befektetési vállalkozások visszakapnák ezt a plusz befizetést.

Elmondta azt is: azért, hogy a befektetési vállalkozásokat  - amelyek nem feltétlenül bankok, mert a hitelintézeti törvény alá eső bankok különböznek a befektetési vállalkozásoktól, de sok az átfedés - ne egy összegben érintse ez a kötelezettség, felhatalmazást adnak a Magyar Nemzeti Banknak, hogy az érintett cégeknek ezt az összeget megelőlegezze hitelnyújtással, illetve lehetőséget adnak azt követően kötvénykibocsátásra. Így lényegében a befektetési vállalkozásoknak körülbelül 10 év alatt kellene ezt az összeget kifizetniük.

A politikus jelezte, hogy a törvényjavaslat segítségével 32 ezer károsult juthat július végéig pénzéhez, és csak 73 olyan károsult van, aki 30 millió forint fölötti összeget fektetett be. Az ő esetükben más a helyzet, "ők fognak veszíteni pénzt" - fogalmazott.

A frakcióvezető arra is kitért, hogy az elmúlt napokban több olyan cikk jelent meg, miszerint a károsultak kockázatot vállaltak, így nem jár nekik kártalanítás. Ez azért nem állja meg a helyét, mert végülis nem azok a kockázatok valósultak meg, amelyek ebben az esetben megszokottak,  itt egyszerűen ellopták az emberek pénzét. Az 32 ezer embert átverték, meg sem ismerhették a kockázatokat.

A Fidesz frakcióvezetője egy kérdésre válaszolva közölte: a kormány támogatta a jegybanknak azt a javaslatát, hogy a jövőben a Beva is - az Országos Betétbiztosítási Alaphoz hasonlóan - 100 ezer euróig kártalanítson, a most benyújtandó törvényjavaslattal azt segítik elő, hogy ez már a Quaestor ügyében is így legyen.

A műsorvezető kérdésére a politikus arra is válaszolt, hogy a törvényjavaslat nem visszamenőleges hatályú, mert egy speciális esetre alkották meg.

A javaslat normaszövege elkészült, arra kérik az Országgyűlés elnökét, hogy legyen lehetőség benyújtani azt a parlament elé legkésőbb holnap estig. Így a pártok megismerhetik azt, hogy jövő héten megszavazhassák a júliusi határidő megtartása végett. Ehhez el kell térni a házszabálytól, mert a Fidesznek önmagában nincs meg az ilyenkor szükséges 4/5-ös felhatalmazás.