Egymást is felfalták a tyrannosaurusok

Egy megcsonkított dinoszaurusz áldozat maradványai bizonyítékot nyújtanak egy régóta fennálló sejtésre, miszerint a Tyrannosaurus rex és rokonai olyan erőszakos állatok voltak, amelyek a kannibalizmust sem vetették meg.

A PeerJ folyóiratban leírt maradványok egy nagy testű húsevő tyrannosaurushoz, a Daspletosaurushoz tartoztak, amely számos sérülést szenvedett el élete folyamán, és halálát követően testét részlegesen felfalták. A kutatók úgy hiszik, saját fajtársaitól erednek ezek a sebek.

„Az állatnak nyilvánvalóan nehéz élete volt, több sérülést szerzett fején, némelyik nagyon súlyos lehetett” - magyarázza David Hone, a kutatás vezetője. Hozzátette, a sebek okozójának legvalószínűbb jelöltje ugyanezen faj másik tagja, ami azt sugallja, életük folyamán ádáz harcokat vívhattak egymással.

A Daspletosaurus körülbelül 77 millió éve élt Észak-Amerikában. A kutatók által tanulmányozott áldozatot a mai Alberta területén lelték fel. Idősebb tinédzserként pusztult el, vagyis még nem érte el kifejlett méretét, ennek ellenére nagy testű volt: halálakor mintegy hat méter hosszú és megközelítőleg fél tonna.

Tyrannosaurus rex a kanadai Royal Ontario Múzeumban. (Fotó: EPA/Stephen Morrison)

Illusztráció - Tyrannosaurus rex a kanadai Royal Ontario Múzeumban. (Fotó: EPA/Stephen Morrison)



Koponyájának elemzése számos, korábban begyógyult sérülésről árulkodott. Hone magyarázata szerint, bár nem minden sebet lehet harapással összefüggésbe hozni, sokuk formája igencsak emlékeztet a tyrannosaurusfogakra. Az egyik harapás a fej hátulsó részét érte, leszakította a koponya egy részét, kerek, fog formájú lyukat hagyva hátra a csontban. A kutatók szerint a gyógyulást jelző csontfelszíni módosulások megléte nem végzetes sérüléseket sugall, vagyis az állat sebesülése után még jó darabig élhetett. 

A dinoszaurusz sorsa később fordult rosszabbra. A koponya és más csontok megőrződése, illetve az állkapocscsontokat ért kár arról tanúskodik, hogy fiatalon pusztult el, és megkezdődött a bomlási folyamat. Nem sokkal később egy nagy termetű tyrannosaurus - valószínűleg fajtárs - csapott le a tetemre, és feltételezhetőleg legalább részben felfalta.

A maradványok egyedülállóak, mivel bizonyítékot nyújtanak a fajtársak közötti harcra és kannibalizmusra.

A T. rex szoros rokoni kapcsolatban állt a Daspletosaurusszal. Valójában "kuzinok" voltak, kifejlett korukban nagyjából azonos testméretre tettek szert. Ennélfogva valószínű, hogy a T. rex és más nagy testű, ragadozó tyrannosaurusok is hasonló viselkedést tanúsítottak.