A Cigánykerék fesztivál gálaestjén beszélt a kultúráért felelős államtitkár

Fontos megmutatni a cigány és a magyar kultúra közötti sok átfedést és a közös értékeket, ezt pedig a széles társadalmi összefogással lehet a leghatékonyabban megtenni - közölte Hoppál Péter.

Hoppál Péter felkiáltójelnek nevezte a nemzetközi roma naphoz kapcsolódóan megrendezett fesztivált, amely "a kultúra nyelvén szól az együttélésről, egymás megismeréséről és a kulturális önazonosságról".

Az Emberi Erőforrások minisztériumának (Emmi) államtitkára kiemelte: a kulturális alapellátáson keresztül kell esélyt és lehetőséget biztosítani azoknak a tehetséges fiataloknak, akik nehéz sorsú családban vagy hátrányos helyzetű országrészben születtek, hogy "az egész közösség számára, valamint saját örömükre kibontakoztathassák tehetségüket". "A Cigánykerék fesztivált azért rendeztük meg először 2013-ban, hogy a magyarországi romák kultúráját értékként állítsunk hazánk valamennyi polgára elé" - emlékeztetett az Emmi társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára.

Nemzetközi roma nap - Cigánykerék fesztivál


Langerné Victor Katalin úgy vélte, a kultúrát meg kell élni, részt kell venni benne, és minél nagyobb teret kell adni annak, "ami nemzeti kultúránk része, nem befogadott, hanem a miénk". A Cigánykerék - Roma Értékek Fesztivál programjai bepillantást nyújtanak a cigányság mindennapi életébe, valamint a kultúrán keresztül igyekeznek közelebb hozni egymáshoz a különféle nemzetiségeket. A fesztivál látogatói megismerkedhetnek a magyarországi roma kultúra sokszínűségével és egyediségével.

A Magyarság Házában megrendezett gálaesten színpadra lépett a Romengo Együttes, Székely Márk versmondó, Farkas András operaénekes, Balogh Károly táncos és a Csángálló zenekar, Nyári Oszkár színész, Kiss Zoltán, a Virtuózok című műsor egyik fellépője, a Romano Glaszo, a Gandhi Gimnázium hagyományőrző csoportja, valamint a Mohácsi Roma Varázs Tambura zenekar.

A gálaesthez kapcsolódóan kiállítást szerveztek három fiatal kortárs képzőművész, Raatzsch Jenő André, Kállai András és Kállai Henrik szobraiból, grafikáiból és festményeiből.

A Cigánykeréknek 2013-ban a MOM Kulturális Központ, 2014-ben az Akvárium Klub adott otthont.