Meteorit robbant Magyarország felett

Hétfő este fél 8-kor az ország több pontjáról, főleg az észak-keleti megyékből lehetett látni a jelenséget, de károkról sehonnan nem érkezett jelentés.

Egy autós Kassán készített felvételt a jelenségről, amelyen látszik, hogy egy pillanatra erős fény jelenik meg az égen, ami nagy sebességgel tart a föld felé. Rákospalotán is rögzítettek egy videót, amelyen lényegesen halványabb volt a meteorit. Sőt a még messzebb lévő Győr-Moson-Sopron megyei Farádon is lehetett látni a fénycsóvát.

A jelenséget sokan látták. Volt, aki azt hitte, vihar közeledik. ”Egy nagy fényre lettünk figyelmesek, először azt hittük, hogy villámlik, mintha egy nagyon erős villámlás lett volna. Felnéztünk az égre, és akkor a nyomát lehetett látni” – emlékezett vissza Nagy Judit.

A Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára azt mondta: egy meteorit robbant fel a levegőben. Mizser Attila szerint ez Magyarországon sem ritka jelenség, de komolyabb kárt eddig sohasem okoztak.

Ilyen bármikor megtörténhet, de az ilyen típusú kis apró égitestektől teljes egészében megvéd minket a Föld légköre. Ha néhány darabka mégiscsak lehullik a Föld felszínére, az már nem kozmikus sebességgel halad, hanem szabadeséssel, ami jóval kevesebb kárt okoz – magyarázta a szakértő.

A Magyar Csillagászati Egyesületben úgy sejtik, valahol a Mátra és a Jászság közötti területen eshetett le a meteorit. A keresést a lehető legrövidebb időn belül elkezdik.

Azért jó a mostani időszakban keresni, mert mezőgazdasági művelés még nem zajlik, hó nincsen, tehát a lehullott meteoritot, amely várhatóan feketéllik majd a földön, könnyen meg lehet majd találni, csatárláncos kereséssel – mutatott rá Kereszty Zsolt, a Magyar Csillagászati Egyesület tagja.

Magyarországról öt éve volt látható az utóbbi időszak leglátványosabb meteorrobbanása. Akkor a meteorit darabjaiból többet Szlovákiában, Kassa környékén találtak meg. Másfél évvel később a Balaton fölött repült át egy nagyobb meteor, ami szintén felrobbant.

2012-ben az oroszországi Cseljabinszk környékén egy körülbelül 17 méter átmérőjű meteor ért földet. Az égitest hatalmas füstcsóvát húzott maga után, majd a Föld felszínéhez közel felrobbant. Akkor több mint ezren megsebesültek.