Az NVB elutasította a Fidesz-KDNP kampányát kifogásoló beadványt

A Nemzeti Választási Bizottság elutasította a Fidesz-KDNP kampányígéreteit kifogásoló beadványt hétfői ülésén, arra hivatkozva, hogy a választási kampányban elhangzó ígéretek a véleménynyilvánítás szabadságába tartoznak.

A Fidesz-KDNP kampánya miatt egy magánszemély nyújtott be kifogást március 27-én. A beadványozó az április 12-ei időközi választáson a Fidesz-KDNP és jelöltjük, Fenyvesi Zoltán kampánytevékenységét sérelmezte, és arra hivatkozott, hogy a kampányban a Fidesz-KDNP kormányzati pozícióját kihasználva vesznek részt, torzítva ezzel a kampányt, és csökkentve más jelöltek és pártok esélyegyenlőségét. Kifogásában a Fidelitas, valamint Fenyvesi Zoltán jelölt közleményére, internetes cikkekre és videókra hivatkozott.

A kifogást az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság március 31-én érdemi vizsgálat nélkül elutasította, mert a kifogástevő nem a sérelmezett kampánytevékenységtől számított három napon belül nyújtotta be a kifogását. Az elsőfokú határozat ellen a beadványozó fellebbezést nyújtott be az NVB-hez. Az NVB hétfői ülésén egyhangú határozatában az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság határozatát megváltoztatta, a kifogást érdemben elbírálta, majd elutasította.

Az NVB határozatában rögzítette: a Fidelitas, illetve Fenyvesi Zoltán március 23-ai közleményével kapcsolatban, valamint öt internetes cikk és videó kapcsán a beadvány elkésett. Az NVB azonban három, a kifogástevő által hivatkozott cikket érdemben elbírált, mivel azokkal kapcsolatban a jogorvoslatot a határidőn belül nyújtották be.

Az NVB elvégezte a három hivatkozott bizonyíték érdemi vizsgálatát, és megállapította, hogy ezek nem sértik a választási eljárás alapelveit. Az NVB szerint a kifogásban sérelmezett tevékenységek - a Fidesz-KDNP jelölőszervezetek kampánytevékenysége, a kampány során tett választási ígéretei olyan, a véleménynyilvánítás szabadságába tartozó megnyilvánulások, amelyek alkotmányos védelmet élveznek, és amelyek valóságtartalma és megvalósulása semmilyen módon nem bizonyítható, illetve igazolható, ezért vonatkozásukban a jelölő szervezetek jogi felelősségének megállapítása sem lehetséges. Mindezek miatt a kampánytevékenység nem alkalmas a választópolgárok megtévesztésére, a jelöltek és jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőséget sem sérti, így az NVB elutasította a kifogást.

A határozat ellen a Kúriához lehet fordulni bírósági felülvizsgálatért.