Sokan elfelejtik elkölteni ezt az összeget, pedig elveszhet

Május végéig még közel 3,2 milliárd forintot kell elköltenie mintegy 864 ezer SZÉP-kártya birtokosnak, ha nem akarja elveszíteni a munkáltatójától 2013-ban kapott összeget.

A SZÉP-kártyákra utalt juttatások érvényessége az utalást követő második év május 31-én lejár, így a SZÉP-kártyákra 2013-ban utalt összeget idén május végéig lehet elkölteni. A kibocsátónak a fel nem használt összeget vissza kell utalnia a munkáltatónak.
Kossuth Rádió, Napközben

Fata László, a Cafeteria Trend Kft. vezetője szerint több oka van, hogy az emberek nem használják fel a SZÉP-kártya feltöltéseket: feledékenység, nemtörődömség, információhiány. Az el nem költött pénz ugyanakkor a munkáltatónak is nehézséget okoz, könyvelnie kell és újra kell adóznia utána.

Fata László az elköltés lehetőségeiként említette a nyárra vagy későbbre tervezett üdülések foglalását, leelőlegezését, de szállodaláncoknál tetszőleges időpontban felhasználható kuponokat, utalványokat is lehet vásárolni SZÉP-kártyával, sőt a családtagok számára társkártyát is lehet nyitni.

A SZÉP-kártya tulajdonos a szolgáltató mobiltelefonos applikációja segítségével, internetes felületén tudja ellenőrizni az egyenlegét, de a vásárlások bizonylata is tartalmazza ezeket az információkat, vagy a munkaadókat is meg lehet kérdezni.

Kuhárszki András, az OTP Bank Bankszámla és Betét Főosztályának igazgatója a Kossuth Rádió Napközben című műsorában arról tájékoztatott, hogy folyamatosan nő az elfogadóhelyek száma. Az OTP Csoport viszonylatában már meghaladja a 25 ezret. Kiemelte: a termék fontosságát a pénzügyi szektor számára mi sem jelzi jobban, mint hogy évről évre rekordokat dönt a SZÉP-kártya forgalom mind a feltöltés mind a felhasználás terén. Ma már 50 milliárd forint fölött van az az összeg, amelyet a dolgozók a munkáltatótól a SZÉP-kártyákra kapnak. A teljes feltöltésnek pedig csak töredéke marad meg. Az OTP SZÉP-kártyák birtokosai tavaly az érintett juttatások több mint 98 százalékát felhasználták.