Robbantás és tűzpárbaj egy kenyai egyetemen

Álarcos fegyveresek megtámadtak egy egyetemet Kenyában csütörtök hajnalban. A támadók robbantásokat hajtottak végre, s több órán keresztül tűzpárbajt vívtak az intézmény biztonsági őrségével, amelynek tagjai közül kettőt megöltek - közölte a rendőrség.

A támadás az ország Szomáliával határos északkeleti részén lévő Garissa városban történt. Miután a fegyveresek behatoltak az egyik egyetemi épületbe, a riasztott rendőrség és a hadsereg körbevette azt. Elképzelhető, hogy a tettesek túszokat ejtettek az épületben - közölte a helyszínen egy rendőr a Reuters hírügynökség tudósítójával. Ő számolt be arról is, hogy a támadók lelőttek két biztonsági őrt. "Lövéseket lehet hallani még mindig az épületből" - tette hozzá.

Joseph Boinet rendőr-főfelügyelő közölte, hogy a támadók az épületbe behatolva válogatás nélkül lőni kezdtek a bennlévőkre. Az országos katasztrófavédelem arról számolt be, hogy a sebesültek közül négynek az állapota válságos. A sebesülteket lövedék vagy repesz találta el.

Még egyik terrorszervezet sem vállalta magára, hogy emberei támadták meg az egyetemet, de az al-Kaidával kapcsolatban álló szomáliai al-Shabaab iszlamista milícia már több akciót hajtott végre Kenyában, leginkább az országnak ebben a részében, bosszúból azért, mert kenyai egységek is részt vettek az Afrikai Unió békefenntartó kontingensében Szomáliában az al-Shabaab elleni hadműveletekben.

Az egyetem tanárképző karának egyik diákja a Reutersnak nyilatkozva azt mondta: voltak arra utaló jelek, hogy valamilyen támadás készül. "Idegeneket láttak a városban, és gyanították róluk, hogy terroristák. Aztán hétfőn a kar igazgatója azt mondta nekünk, hogy idegeneket láttak a kari épületben is. Kedden hazaküldtek bennünket, és bezárták a tanárképző kart, az egyetem többi része viszont nyitva maradt" - mondta.