Öt síelő halt meg a francia Alpokban

Öt síelő halt meg a francia Alapokban két különböző balesetben: hárman egy lavina áldozatai lettek az Écrins-hegységben, ketten pedig letértek a kijelölt pályáról a Dévoluy-hegységben - közölték helyi elöljárók csütörtökön.

A lavina szerda délután a több mint háromezer méteren található Émile-Pic hegynyeregnél, Pelvoux település körzetében magával sodort egy tízfős, többségében osztrákokból álló csoportot, akiket egy hegyi vezető kísért. Hárman meghaltak, egy ember pedig életveszélyesen megsérült, helikopterrel a grenoble-i kórházba szállították, jelenleg is ott ápolják. Az osztrák hegyi mentőszolgálat információi szerint a halálos áldozatok közül ketten osztrákok voltak, a harmadik olasz állampolgár.

A csoport további hét tagját, akiket nem sodort magával a lavina, egy hegyi menedékházban szállásolták el a hatóságok, az erős szél miatt még csütörtök délelőtt sem tudták lehozni őket a hegyről.

A helyszínre nagy erőkkel érkeztek ki a hegyi mentők. A kutatást jelentősen nehezítette, hogy a szél óránként több mint nyolcvan kilométeres sebességgel fújt.

"A mentők egy ideig kétkedtek, de nem kérdéses, nincs több ember a hó alatt" - mondta a mentést vezető tiszt.

Pierre Besnard, Hautes-Alpes megye prefektusa az Europe1 kereskedelmi rádióban elmondta: "A húsvéti hóval nagyon erős szél érkezett, amely nagyon nehéz körülményeket teremtett, olyan, mintha január lenne. Egy hótábla sodorta el a csoport tagjait."

A helyszínen szerdán az ötfokozatú lavinaskálán hármas szintű volt a veszélyjelzés.

Szerda délelőtt ugyanebben az alpesi megyében két síelő holttestét találták meg a Dévoluy-hegységben, a Les Aiguilles du Mas-csúcsnál. A prefektúra szerint a síelők feltétezhetően letértek a kijelölt pályáról, elestek, és ezért haltak meg.

Az idei síszezonban a szerdaival együtt 24 lavinabaleset történt Franciaországban, amelyek 34 halálos áldozatot követeltek. Évente átlagosan harmincan vesztik életüket lavina miatt Franciaországban.