Már működik a nemzeti közműszolgáltató

Megkezdte működését április 1-jén az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. (ENKSZ) a gázüzletágban - jelentette be a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár Pécsen csütörtökön.

Németh Lászlóné államtitkár a nemzeti közszolgáltatás hazai ügyfélszolgálati hálózatának átadásán tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az immár országos lakossági gázszolgáltatóvá vált Főgáz Zrt. saját és a postai ügyfélszolgálatokon, összesen 300 helyen várja a költségeik csökkentésére törekvő, átjelentkezni kívánó fogyasztókat.

Utalt rá: a nemzeti közszolgáltatás lényege, hogy a nonprofitalapú, az ellátásbiztonságot és a fogyasztók érdekeit szem előtt tartó, takarékos működéssel folytatódhat a rezsicsökkentés, amelynek hatására Magyarországon a földgáz és az áram ára az egyik legalacsonyabb lett az Európai Unióban.

Megkezdte működését a nemzeti közműszolgáltató


Németh Lászlóné arra az újságírói kérdésre, hogyan kínálhat kedvezőbb gázárat az új szolgáltató a régieknél, azt válaszolta: a lakossági, kisvállalkozói körben a mérőórák nagysága befolyásolja a díjat, ezeket a berendezéseket kisebbekre tervezik cserélni.

Horváth Péter, az ENKSZ elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: az ENKSZ-hez tartozó Főgáz tevékenységének kiterjesztésével az ország bármely pontján élő fogyasztó számára megteremtették a lehetőségét, hogy dönthessen a szolgáltatóváltásról, a nemzeti közműszolgáltatáshoz való csatlakozásról.

Kiemelte, gyors, egyszerű ügyintézést kínálnak, s bíznak benne, hogy az év végére a magyarországi fogyasztóknak több mint felét már a Főgáz fogja kiszolgálni. Megjegyezte, már az első nap sokan jelezték átlépési igényüket.

Szólt arról is, hogy a következő lépés a villamosenergia-szolgáltatás lesz, amely a tervek szerint 2016 januárjában indul, később pedig a távhőszolgáltatásban szeretnének alternatívát kínálni. Hozzátette, hogy utóbbival kapcsolatban folynak az előkészületek, a következő hónapokban "átvizsgálják" a hazai távhőszolgáltatókat és -termelőket.