Félmilliárd forinttal támogatja a gyermekétkeztetést az önkormányzat Szolnokon

A bölcsődések, óvodások és iskolások tízóraija, ebédje és uzsonnája összesen 905 millió forintba kerül, ennek az összegnek a családok valamivel több mint a harmadát fizetik.

Félmilliárd forinttal támogatja a gyermekétkeztetést Szolnokon a helyi önkormányzat és az állam az idén, naponta összesen háromezer gyermek és azok családja kap ily módon segítséget - közölte a város polgármestere az MTI-vel.

Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP) elmondta: a fennmaradó költségekhez az állam gyermekétkeztetési támogatás címén több mint 440 millió forinttal járul hozzá, míg az önkormányzat 105 millió forintot biztosít. Naponta 1565 gyermek étkezik ingyen, további 1534 gyerek féláron ebédelhet Szolnokon, így a naponta étkező körülbelül kilencezer gyermek egyharmada részesül támogatásban - tette hozzá a polgármester.

Szolnokon nincs olyan gyermek, aki nem jut meleg ételhez, ez akkor is igaz, ha esetleg a szülei tartoznak a térítési díjjal - hangsúlyozta Szalay Ferenc. Hozzáfűzte, hogy a legszegényebb gyermekek nyáron is térítésmentesen kapnak napi egyszeri meleg ételt az önkormányzattól.

Tasnádi Zoltán, az önkormányzat szociális bizottságának elnöke az MTI-nek elmondta: az étkezési támogatás mellett egyedi térítési díjtámogatásban 78 család részesült Szolnokon tavaly. Ilyen támogatás állapítható meg annak a szolnoki lakóhellyel rendelkező gyermeknek az esetében, akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 150 százalékát. A támogatás összege az étkezés térítési díjának 50 vagy 25 százaléka lehet, a család jövedelmi viszonyaitól függően.