Virrasztást tartanak Győrben Apor Vilmos szentté avatásáért

A 70 éve mártírhalált halt boldog Apor Vilmos vértanú püspök szentté avatásáért virrasztanak szerdán a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban - tájékoztatta a Győri Egyházmegye sajtóreferense az MTI-t.

Paksa Balázs elmondta, hogy az ünnepi program a 2015-re meghirdetett Apor Vilmos-imaév egyik kiemelt eseménye. Délután fél ötkor a Kármelita-templom kriptájában - ahol három évtizeden át volt eltemetve a püspök - gyertyát gyújtanak, majd a Püspökvár udvarán koszorút helyeznek el.

Hat órakor kezdődik a püspöki szentmise a Nagyboldogasszony-székesegyházban, a szertartás végén megkoszorúzzák Apor Vilmos sírját.

A negyed nyolckor kezdődő virrasztás elmélkedéseit Kozma Imre szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke tartja. Az ünnepi program 23 órakor litániával, szentségi áldással, majd Apor-keresztúttal zárul.

Apor Vilmos 1892. február 29-én Segesváron született székely főnemesi családban. 1915. augusztus 24-én Nagyváradon szentelték pappá, 1941. március 2-án foglalta el püspöki székét Győrben.

Amikor 1945-ben a háború elérte a várost, több száz embert menekített a Püspökvárba. A főpapot egy orosz katona lőtte le, amikor a vár pincéjében megbújó lányokat és asszonyokat védelmezte. Sérüléseibe április 2-án belehalt.

Apor Vilmost ideiglenesen a Kármelita-templom kriptájában temették el. Testének ünnepélyes felhozatala 1948. november 24-re volt kitűzve, azonban a városi vezetők és a rendőrség tiltása miatt csak 1986. május 23-án tudták végső nyughelyére helyezni a Nagyboldogasszony-székesegyházban.

Boldoggá avatása 1946-ban megindult, de három évvel később felfüggesztették és csak 1989-ben lehetett folytatni. 1997. november 9-én avatta boldoggá a Szent Péter téren II. János Pál pápa.

Pápai Lajos megyéspüspök az idei év elején hirdette meg az imaévet a vértanú püspök halálának 70., pappá szentelésének 100. évfordulója emlékére.

Apor Vilmos vértanúhalálának 70. évfordulója