Megfenyegette Dél-Korát Phenjan

Phenjan "kegyetlen büntetéssel" fenyegette meg Dél-Koreát arra az esetre, ha megnyílik Szöulban az ENSZ emberi jogi irodája, amelyet az észak-koreai helyzet megfigyelése céljából hívnak életre.

Az AFP francia hírügynökség keddi jelentése szerint a két Korea békés újraegyesüléséért felelős észak-koreai állami bizottság a világszervezet tervezett irodáját "megbocsáthatatlan provokációnak" nevezte, és lehetséges támadási célpontként jelölte meg.

Az ENSZ egyik tavaly februárban nyilvánosságra hozott vizsgálati jelentésében az emberi jogok súlyos megsértésével vádolta Phenjant. Az észak-koreai kormány vitatja a közzétett információkat, szerinte az Egyesült Államok és szövetségesei Phenjan elleni lejárató kampányáról van szó.

Az ENSZ tavaly májusban jelentette be, hogy egy emberi jogi irodát létesít a dél-koreai fővárosban. Decemberben az ENSZ Közgyűlése javaslatot tett arra, hogy Phenjan a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) előtt feleljen a szisztematikusan végrehajtott emberijog-sértésekért.

A szöuli ENSZ-irodát várhatóan még az idei év első felében megnyitják.