Kiutasítja az illegális afrikai menekülteket Izrael

Az eritreai és szudáni menekülteknek távozniuk kell az őket befogadó Ruandába vagy Ugandába, vagy ha erre nem hajlandók, az izraeli idegenrendészeti hatóság határozata alapján időkorlátozás nélkül a Negev-sivatagban létrehozott menekülttáborba fogják zárni őket - közölte szerdán a Háárec című izraeli újság.

A belügyminisztérium alá tartozó izraeli hatóság a lap szerint már a közeli napokban megkezdi az Egyiptom felől évekkel ezelőtt illegálisan az országba jutott afrikai menekültek kiutasítását.

Az idegenrendészet nem árulta el az újságnak, mely afrikai országokba kell menniük a menekülteknek, de a lap szerint Ruanda és Uganda kész befogadni őket. Az eljárást Gilád Erdán belügyminiszter határozta el, aki a lépéshez megkapta Jehuda Veinstein államügyész jóváhagyását.

Az utóbbi években súlyos nyomást gyakoroltak a menekültekre, hogy térjenek vissza eredeti hazájukba vagy őket befogadni kész más országokba, de erőszakkal eddig senkit sem kényszerítettek Izrael elhagyására. Tavaly mintegy ezerötszázan előnyös feltételek felkínálása mellett, pénzösszeg fejében önként távoztak, s eddig nem alkalmaztak retorziót azokkal szemben, akik megtagadták az elutazást.

Az új rendelkezés értelmében az első szakaszban,- ügyük elbírálásáig - nem fogják kiutasítani és elszállítani azokat, akik politikai menedékkérelmet nyújtottak be az izraeli hatóságokhoz. Jeruzsálem eddig az 5573 kérvényből csak négy eritreai és szudáni ügyét találta jogosnak, a menekülteknek csupán 0,07 százaléka kapott politikai menedékjogot, a többieket gazdasági menekültnek tekintik.

A kiutasítottakat előzetesen értesítik majd, hogy harminc nap áll rendelkezésükre az ország elhagyására, Izrael információkkal látja el őket, elutazásukhoz repülőjegyet és pénzsegélyt is kapnak. Ha mégis megtagadják a távozást, behívják őket meghallgatásra, majd időkorlátozás nélkül menekülttáborba zárják őket.

A Háárec szerint a nyugati országok gyakorlatában eddig nem volt példa arra, hogy a menekülteket más országba utasítsák ki, mint ahonnan érkeztek. Izraelben jelenleg mintegy 42 ezer eritreai és szudáni menekült él, közülük kétezren menekülttáborban. A helyi statisztikák szerint 2014-ben 5803-an távoztak, közülük 1093-an nem szülőhazájukba, hanem egy harmadik országba.