Jacenyuk szerint Európát és az Európai Uniót is védelmezi Ukrajna

"Az exportot tekintve az orosz piacot teljes egészében elveszítettük" - mondta a kormányfő a dpa német hírügynökségnek, mielőtt megkezdődtek egyeztetései Angela Merkel német kancellárral. Hozzátette, szerencsére időközben sikerült ezt a hiányt európai, közel-keleti, afrikai és egyesült államokbeli felvevőpiacokkal pótolni.

Jacenyuk azt mondta, következő lépésként az ukrán energiaszektor magasabb fokú önállóságát akarják megteremteni. A német gazdaság szereplőiből szerveződött kelet-európai társaság tagjai előtt tartott előadásában a résztvevőket az ukrán kormányfő arra buzdította, hogy vegyenek részt ebben a folyamatban.

A miniszterelnök úgy vélte, a kelet-európai ország gazdasági fellendülése elsősorban a minszki béketerv gyakorlati megvalósításától függ. Emiatt azt várja, hogy Oroszország betartsa a februári megállapodást. Arra a kérdésre, hogy vajon ez-e a legvalószínűbb forgatókönyv, Jacenyuk úgy válaszolt, "ezt szeretnénk látni, de realisták és pragmatikusak vagyunk".

Eközben Petro Porosenko ukrán elnök és Angela Merkel telefonon egyeztetett egy újabb négyoldalú találkozóról a Donyec-medencét sújtó konfliktus rendezéséről - közölte a kijevi elnöki hivatal. Eszerint a következő napokban az ukrán, német, francia és orosz külügyminiszter a minszki béketerv megvalósításáról tárgyal. Kijev további részleteket nem árult el a találkozóról.

"Az Oroszország által támogatott harcosoknak be kell tartaniuk a fegyvernyugvást, és teljesíteniük kell a minszki megállapodás összes pontját, beleértve a foglyok szabadon engedését" - olvasható a hivatal közleményében. Porosenko üdvözölte, hogy a német parlament ratifikálta az Ukrajna és az EU között megkötött társulási szerződést.

Az oroszbarát szakadárok és az ukrán kormányerők által tavaly április óta zajló összecsapásokban az ENSZ becslései szerint eddig több mint hatezren vesztették életüket. A nyugati országok azzal vádolják Moszkvát, hogy fegyverekkel és katonákkal segíti a szeparatisták harcát. Ezt Oroszország következetesen tagadja.