Az ellenzéki Buhari a szavazatok 54 százalékával győztes

A voksok 54 százalékával az ellenzéki Progresszív Kongresszus (APC) párt jelöltjét, a muszlim Muhammadu Buharit választották elnökké Nigériában. A volt tábornok bő 2,5 millió szavazattal kapott többet, mint a hivatalban lévő keresztény államfő, Goodluck Jonathan.

A választási bizottság kedd este ismertetett adatai szerint Buhari 15,4 millió, Goodluck Jonathan pedig 12,85 millió szavazatot - 45 százalékot - szerzett a hétvégi elnökválasztáson.

Az ellenzék fölényes győzelmet aratott az afrikai ország északi, muszlim többségű részén, amely a leginkább megsínyli a Boko Haram iszlamista szervezet tevékenységét: Yobe szövetségi államban 94, Kanóban 89, Gombéban 78, Bornóban 94 százalékot ért el.

A nigériai választási törvény értelmében nem elég a szavazatok több mint fele, az is kell, hogy a 36 szövetségi állam legalább kétharmadában a szavazatok legkevesebb 25 százalékát megszerezze a győztes.

A 170 millió lakosú országban 56 millióan szavazhattak, 28,5 millióan járultak az urnákhoz.

Az elmúlt 15 évben - amióta Afrika legnagyobb gazdasága visszatért a polgári kormányzáshoz - ez az első alkalom, hogy az ellenzék jelöltje nyerte az elnökválasztást. A 72 éves Muhammadu Buhari az 1980-as évek közepén egy katonai puccsot követően már hatalmon volt egyszer.

Nigériában eredetileg február 14-én kellett volna megtartani a választásokat, de a Boko Haram terrorszervezettel való folyamatos összecsapásokra hivatkozva úgy döntöttek, hogy a szavazást március 28-ára halasztják. A voksolást több helyen meghosszabbították, így vasárnap is tartott a szavazás, amely néhol erőszakba torkollott: az ország északkeleti részében katonákkal csaptak össze a szélsőségesek, eközben a déli országrészben az ellenzék választási törvénysértéssel vádolta a kormányt és az utcákra vonult.

Buhari szerint a demokrácia nyert 

A demokrácia diadalaként és történelmi eseményként értékelte győzelmét Nigéria leendő államfője, az ellenzéki Progresszív Kongresszus (APC) pártot képviselő, muszlim Muhammadu Buhari.

Első beszédében Buhari elődjének államférfiúi nagyságát méltatta, arra kérve az ország lakosságát, hogy emelkedjen felül a politikai megosztottságon, és a megbékélés útján haladjon. Hangoztatta: a nigériaiak úgy döntöttek, hogy maguk mögött hagyják az egypárti államot, és a demokratikus utat választják.

Nigéria 1960 óta független ország, de azóta katonai diktatúrák egész sorát élte meg, és a demokratikus rendszer 16 évvel ezelőtti visszaállítása óta is egyetlen párt (Jonathan Népi Demokratikus Pártja, a PDP) irányította. Ez az első alkalom, hogy az ellenzék jelöltje nyerte az elnökválasztást. A 72 éves Muhammadu Buhari az 1980-as évek közepén egy katonai puccsot követően már hatalmon volt egyszer.

Szerdán üdvözölte Buhari győzelmét az Afrikai Unió is. Nkosazana Dlamini-Zuma, az unió bizottságának dél-afrikai elnöke azt mondta, a választások eredménye "a demokrácia érettségét mutatja, s nem csupán Nigériában, hanem a kontinens egészén". Méltatta egyúttal azt az "eleganciát", amellyel az eddigi elnök tudomásul vette vereségét.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is gratulált Buharinak. Szintén üdvözölte, hogy Jonathan államférfiként fogadta vereségét, és arra szólította fel a nigériai lakosságot, hogy ne vonja kétségbe a választások hivatalosan megállapított eredményét.