A moldovai elnök sem utazik Moszkvába

Nem vesz részt az idei jubileumi moszkvai győzelem napi ünnepségeken Nicolae Timofti moldovai elnök - közölte szerdán a Deutsche Welle német rádió orosz nyelvű adása az államfő szóvivőjét idézve.

Vlad Turkanu arról is beszámolt, hogy a moldovai katonák sem vesznek részt a második világháborúban aratott győzelem közelgő, hetvenedik évfordulóján tartandó katonai díszszemlén. Korábban Valeriu Troenco moldovai védelmi miniszter közölte, hogy a nemzeti hadsereg egységei meghívást kaptak Moszkvába, a győzelem napi katonai parádéra.

Az ünnepségeken egyébként várhatóan jelen lesz mások mellett a kínai, az indiai, a dél-afrikai, a mongol, a vietnami elnök, továbbá Kuba és Észak-Korea képviselői. Az európai országok közül a cseh elnök, a szlovák miniszterelnök, a görög miniszterelnök és a ciprusi elnök érkezése várható. Képviselteti magát - különböző szinteken - Bosznia-Hercegovina, Izland, Macedónia, Montenegró, Szerbia és Norvégia is.

A 70. évforduló alkalmából Angela Merkel német kancellár is Moszkvába látogat, de egy nappal a győzelem napi ünnepség után.

Balla János magyar nagykövet hétfőn, a magyar kulturális napok kezdetét beharangozó moszkvai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy minden európai uniós tagállam elnöke megkapta a Kreml meghívását az eseményre, így Áder János államfő is. Hozzátette ugyanakkor, egyelőre nincs döntés arról, hogy Magyarország részt vesz-e a rendezvényen, és még folynak az egyeztetések arról is, hogy ha igen, akkor milyen szinten.