Nőtt a cseh gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben

Éves szinten 1,4 százalékkal nőtt a cseh gazdaság, az előző negyedévhez viszonyítva a növekedés 0,4 százalékos volt a legújabb, pontosított adatok szerint.

Éves szinten 1,4 százalékkal nőtt a tavalyi utolsó negyedévben a cseh gazdaság, az előző negyedévhez viszonyítva a növekedés 0,4 százalékos - közölte a cseh statisztikai hivatal (CSÚ) kedden Prágában.

A bruttó hazai termék (GDP) tavaly éves szinten két százalékos volt. Ez megfelel a korábbi előzetes becslésnek.
"Pontosított becslési adatokról van szó. Most már rendelkezésünkre álltak a kormányzati adatok, valamint az adóhivatal adatai is" - mutatott rá a statisztikai hivatal. Az utolsó negyedévben a lakossági fogyasztás éves szinten 1,4 százalékkal volt magasabb, míg a kormányzati fogyasztás 4,2 százalékkal.
A tavalyi évben megnövekedett keresletből a statisztikai hivatal elemzése szerint elsősorban a feldolgozóipar, az információs és a kommunikációs ipar, a kereskedelem és a közlekedés profitált.
A nyilvánosságra hozott prognózisok szerint az idén a gazdasági növekedés gyorsabb lesz a tavalyinál. A cseh pénzügyminisztérium 2,7 százalékos, a cseh nemzeti bank 2,6 százalékos, míg az Európai Bizottság 2,5 százalékos GDP-növekedést vár Csehországban.