Narancs riasztás a viharos szél miatt a fél országban - havazhat is többfelé

Akár óránként száz kilométeres szél, zivatar jégdarával, helyenként hóesés - ezt hozzák a következő napok. Kedden napközben havazott is az ország magasabban fekvő részein, így a Mátrában a Bükkben és a Pilisi-hegységben is. Nem hullott sok hó, így fennakadásokat nem is okozott, és persze ez síelésre sem elég.

Több megye számos járására és a fővárosra már narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki a viharos szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd este. Az érintett területeken már a következő órákban készülni kell arra, hogy a legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a viharos szél miatti másodfokú riasztások Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna, Veszprém és Pest megyét valamint Budapestet érintik.

Az OMSZ riasztási térképe 2015. március 31-én. Forrás: met.hu

Az OMSZ riasztási térképe 2015. március 31-én. Forrás: met.hu



Emellett Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megye több járásában elsőfokú a riasztás a szél miatt.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a késő esti órákban északnyugat felől markáns hidegfront érkezik, amelynek hatására az ország északi és középső részén akár 65-85 kilométer/órás erősségű is lehet a szél. A Kisalföld északnyugati tájain, a Dunántúli-középhegység és a főváros térségében egy-egy 90-100 kilométer/óra körüli széllökés is előfordulhat. A hidegfront mentén néhol jégdara kíséretében zivatar is kialakulhat - tették hozzá.

Szerdán az egész országban lesz erős, viharos a szél, a délnyugati és északkeleti területeket leszámítva helyenként 90 kilométer/órásnál is erősebb széllökésekre kell készülni. Elszórtan lehetnek záporok, néhol jégdarával kísért zivatarok is.

Kedden és szerdán is előfordulhat hózápor, havazás az Északi-középhegység és a Bakony magasabb részein, de az alacsonyabban fekvő területeken nem lesz megmaradó hó - írta a meteorológiai szolgálat.

A következő napokban marad a szeles és változó időjárás, jellemzően 10 °C körüli hőmérséklettel.

Húsvétkor újabb hidegfront éri el hazánkat, lehűléssel és záporokkal, zivatarokkal.

Az Ibériai-félszigeten már nyárias az időjárás

Egész Európára jellemző, hogy alacsonyabb a hőmérséklet az ilyenkor megszokotthoz képest. Kivéve az Ibériai-félszigeten, ahol a napokban 30 °C mértek.