Áramkimaradás Törökországban - Isztambulban leállt a metró és a villamosforgalom

Az ország 81 tartományából 40-ben volt kisebb-nagyobb áramszünet helyi idő szerint délelőtt.

Törökország területének jelentős részén, így Ankara és Isztambul városában is áramkimaradás történt kedden, az ország nagy részén már helyreállították az áramszolgáltatást.

Az ország 81 tartományából legalább 49-ben volt kisebb-nagyobb áramszünet helyi idő szerint délelőtt - közölte az NTV török tévécsatorna.

Isztambulban délelőtt leállt a metró- és a villamosforgalom, de kora délutánra a két nagyvárosban részlegesen visszaállt az áramellátás és a háromórás kényszerszünet után újraindult a tömegközlekedés. A 15 milliós Isztambulban órákon keresztül nem működtek a közlekedési lámpák, hatalmas forgalmi káoszt okozva. Sokan kannákkal álltak sorban a benzinkutakon, hogy üzemanyagot vegyenek generátoraikba.

Országszerte több gyárban is leállt a termelés, de a főbb repülőterek és az olajfinomítók rendesen üzemeltek.

Az áramszolgáltatást a török állami villamos művek közlése szerint kora estére az ország nagy részén sikerült helyreállítani. Nabi Avci közoktatási miniszter az NTV-nek azt mondta, helyi idő szerint este nyolcra már mindenhol lesz áram.

A hatóságok szerint vélhetően áramvezetékek meghibásodása okozta a legalább 15 éve példa nélküli áramkimaradást. Ugyanakkor Ahmet Davutoglu miniszterelnök közölte, hogy minden lehetséges okot vizsgálnak. Taner Yildiz energiaügyi miniszter pedig úgy nyilatkozott: egyelőre nem zárják ki azt sem, hogy terrorcselekmény vagy egy kibertámadás lehet a történtek mögött.

Legutóbb az 1999-es jelentős földrengés után volt ehhez foghatóan súlyos áramszünet Törökországban és a természeti katasztrófát nem számítva példa nélküli a mostani kimaradás. Törökországban a gazdaság és a népesség párhuzamos növekedése miatt az utóbbi időben jelentősen nőtt az energiaigény, de a kiterjedt áramszünetek ennek ellenére alapvetően ritkának számítanak az országban.