A távközlési különadók mérséklésében bíznak a szolgáltatók

A távközlési szektor különadóinak felülvizsgálatát, a terhek csökkentését szorgalmazza a magyarországi hírközlési szolgáltatókat tömörítő Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT).

A szervezet az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében üdvözölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentését, amelyben kilátásba helyezte, hogy felülvizsgálják a távközlési szektorra kivetett különadókat. (A miniszter egy szakmai konferencián beszélt erről a múlt héten.)

A HÉT mind a különadó, mind a közműadó esetében fontosnak tarja az adózási kérdések felülvizsgálatát. Utóbbit a közművezetékek hossza után kell fizetni, vagyis a szolgáltatóknak annál több közműadót kellene fizetniük, minél inkább fejlesztik hálózataikat. A HÉT ezért azt szeretné elérni, hogy a szupergyors internethálózatok mentesüljenek a közműadó alól. Ezzel párhuzamosan a szektort döntően terhelő távközlési különadó mielőbbi csökkentését is szükségesnek tartja.

Álláspontjuk szerint a Digitális Magyarország programban megcélzott ambiciózus fejlesztési tervek teljesíthetősége érdekében is szükséges a terhek csökkentése.

Emlékeztetnek, hogy az iparág évente közel 70 milliárd forint távközlési különadót és közműadót fizet, nem számítva az egyéb adónemeket.

A HÉT továbbra is nyitott minden, az iparág jövőjéről szóló egyeztetésre, beleértve az ágazati különadók felülvizsgálatát is - áll a közleményükben.