Szeptemberben újabb pedagógusbér-emelés lesz

A 2013-ban elkezdett béremelés egy újabb részletét kapják meg szeptemberben a pedagógusok. Ez átlagosan 4-10 ezer forint pluszt jelent havonta. Azok pedig, akik időközben "fokozatot váltottak", még többet vihetnek haza. Czunyiné Bertalan Judit az Emmi köznevelésért felelős államtitkára a köztévében beszélt arról is, hogy a Klik megalakulása óta 30 százalékkal javult a felsősök szakoktatói ellátottsága. Megemlítette azt is, hogy az alapfokú oktatásban résztvevők kétharmad kap immár ingyen tankönyvet.

Folyamatosan és kiszámíthatóan tartjuk azt az utat és vállalást, amit 2013-ban a béremelés és az életpályamodell bevezetésével tett a pedagógusoknak a kormány – jelentette ki Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában.

Emlékeztetett arra, hogy 2013-ban egy nagyobb összegű béremelést kaptak a pedagógusok, ezt követően pedig minden szeptemberben 10 százalékonként jutnak a 60 százalék feletti részhez. Utóbbi átlagosan 4 és 10 ezer forint között van attól függően, mekkora az alapbér.

Hozzátette: aki időközben a pedagógus 2-be, vagy a mestertanár fokozatba került, az nagyobb béremelést tapasztalhat. Így egy, a minőségi munkát díjazó, elismerő rendszer alakul ki – szögezte le.

Arra a kérdésre, lesz-e változás abban, hogy a kistelepüléseken nem nagyon vannak bizonyos szakos tanárok, azt válaszolta: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megalapítása óta 30 százalékos javulás mutatható ki a felső tagozatosok szaktanári ellátottságában. Itt egy olyan helyzetet kell kezelni, mely egy két évtizede hozott rossz döntés – az egyszakos képzés preferálása - miatt alakult ki – mondta Czunyiné.

Beszélt arról is: az alapfokú oktatásban részesülő gyermekek kétharmada ingyenesen kap majd tankönyvet. Egyrészt a diákok felmenő rendszerben jutnak ingyenesen tankönyvekhez, másrészt a három vagy több gyermeket nevelő, illetve a szociálisan rászorulóknak sem kell fizetni a kiadványokért.

Attól ne függjön egy gyermek tanulásához, oktatásához való hozzáférése, hogy a családja milyen egzisztenciális körülmények között él. Ez egy fontos része annak, hogy családokban a gyermekek számára kiszámítható jövő rajzolódjon ki – fogalmazott.