Parlamenti bizottságnak kell kivizsgálnia a Quaestor-ügyet az Együtt szerint

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint parlamenti bizottságnak kell kivizsgálnia a brókercégek csődje miatt kialakult helyzetet - mondta hétfőn sajtótájékoztatón Szelényi Zsuzsanna, az ellenzéki párt politikusa.

A független képviselő szerint - az általa "Rogán-féle blöfftörvénynek" nevezett - vagyonzárolási javaslat nem nyújt megoldást a helyzetre, nem teszi lehetővé, hogy a felelősöket valóban felelősségre vonják, illetve hogy a károsultak hozzájussanak a pénzükhöz.

A politikus közölte, a bizottságnak ki kellene vizsgálnia, hogy hova tűnt a Quaestor által felhalmozott pénz. Azt is tudni kell, hogy a PSZÁF és az MNB hol hibázott, hogy tudott a cég "hamis kötvényeket" kiadni. A kormány miért helyezte el kockázatos befektetésekben a pénzeszközeit? - kérdezte, hozzátéve, azt is ki kell deríteni, hogy mikor, ki és mit tudott pontosan ebben az ügyben.

Pápa Levente, az Együtt alelnöke azt mondta, a hatályos jogszabályok megadták volna a lehetőséget, hogy a kormány és a hatóságok határozottan lépjenek fel a károsultak védelmének érdekében, a Fidesz vagyonzárolási javaslata ezért hárítás, "pótcselekvés, látszat, púder".

El lehetett volna rendelni a Quaestor-csoport zár alá vételét és annak vezetőjét, Tarsoly Csabát már régen előzetes letartóztatásba helyezhették volna, de ez nem történt meg, ezért a felelősség a kormányt, a Fideszt és az állami hivatalokat terheli - jelentette ki.