Magas részvétel az üzbegisztáni elnökválasztáson

Magas részvétel mellett zajlott az elnökválasztás Üzbegisztánban, ahol a választási bizottság tájékoztatása szerint a jogosult több mint 20 millió állampolgár 91 százaléka járult az urnákhoz.

A vasárnap rendezett választás előzetes eredményeit hétfő délelőtt ismertetik. Exit poll felmérés nem készült, mert az ország törvényei tiltják a szavazóhelyiségekből távozó választópolgárok megkérdezését.

A választási bizottság közölte, hogy a voksolás rendben zajlott, a voksolásra 43 országból több mint 300 megfigyelő érkezett, köztük az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) munkatársai.

A voksolást minden bizonnyal ezúttal is a 30 milliós közép-ázsiai országot évtizedek óta vezető Iszlam Karimov nyeri majd. Győzelme esetén újabb öt évre kapna megbízatást. A 77 éves politikus 1989-től van hatalmon, először a köztársasági kommunista párt vezetőjeként, majd államfőként irányította Üzbegisztánt. Huszonhat éves országlása alatt vaskézzel elnyomta az ellenzéket, börtönbe vetette vagy száműzte politikai vetélytársait. Az emberi jogok súlyos megsértése, a kínzások és a kirakatperek miatt széles körben bírálatok érték.

A szavazók azonban mégis őt támogatják, az AFP francia hírügynökség által a voksolás napján megkérdezett polgárok szerint azért, mert Karimov gondoskodik a stabilitásról.

Üzbegisztán számára gondot jelenthet viszont a szomszédos Afganisztán rossz biztonsági helyzet, valamint az, hogy nincsenek elképzelések arra vonatkozóan, hogy ki veszi át az ország irányítását, ha Karimov meghalna vagy idős kora miatt hirtelen netán távoznia kéne a politikai porondról. Kedvezőtlen hatással lehet az ország gazdaságára nézve az elkerülhetetlennek tűnő recesszió Oroszországban, ahol hárommillió üzbég vendégmunkás él és dolgozik.

Az államfőn kívül három, névlegesnek mondható ellenjelölt indult az elnökválasztáson. Legutóbb, a 2007-es elnökválasztáson Karimov a szavazatok 88 százalékával győzött, és várhatóan ezúttal sem lesz csekélyebb mértékű a győzelme.