Kína felé tart a Solar Impulse-2

A Solar Impulse-2 hétfőn megkezdte világ körüli útjának ötödik szakaszát. Mianmarból Kínába, az ország délnyugati részén fekvő Csonkingba tart.

A kizárólag napenergiával működő repülő tíznapos várakozásra kényszerült Mianmarban, a Kínában uralkodó kedvezőtlen időjárási körülmények miatt nem indulhatott tovább korábban.

Az út mostani szakasza 1375 kilométeres távot ölel fel, amit várhatóan 19 óra alatt teljesít a gép. A pilótafülkében ezúttal Bertrand Piccard foglal helyet. A napcellák egyikének meghibásodása miatt az eredetileg kalkulált energia 98 százalékával gazdálkodhat. A technikai gondot nem tudták Mianmarban orvosolni, nem lehet ugyanis egyetlen cellát kicserélni, egyszerre nyolchoz kellene hozzányúlni ahhoz, hogy elvégezzék a javítást. A meghibásodás miatt a terhelést újra kell osztani az elemek között.

A Solar Impulse-2 felfújható hangárjában Mianmarban, március 20-án. (Fotó:  EPA/Nyein Chan Naing )

A Solar Impulse-2 felfújható hangárjában Mianmarban, március 20-án. (Fotó: EPA/Nyein Chan Naing )



A Solar Impulse-2 helyi idő szerint éjfélkor landol a forgalmas csonkingi repülőtéren, amelyen a leszállás idejére leállítják a forgalmat. Piccard külön köszönetet mondott a kínai hatóságoknak a szívélyes együttműködésért. A gép Csonkingből Kelet-Kínába, Nancsingba repül tovább, majd az Egyesült Államokba tartva nekivág a Csendes-óceánnak.

A Solar Impulse-2 március 9-én indult el Abu-Dzabiból 35 ezer kilométeres világ körüli útjára. Két másik hagyományos repülőgép - egy ATR-72-es és egy Iljusin-76-os - kíséri útján, ezek szállítják a szükséges berendezéseket és felszerelést meg a mintegy 70 fős kiszolgáló stábot.