Kétmillió munkanélküli van Ukrajnában

Elérte a 9,7 százalékot a munkanélküliek aránya Ukrajnában a tavalyi év végére, számuk 1,8 millió az ENSZ munkaügyi szervezetének számítási módszertana alapján - hozta nyilvánosságra hétfőn az ukrán sajtó.

A munkanélküliség Ukrajnában jelentős ütemben nő. A közölt adatok alapján a tavalyi év elején a keresőképes lakosság 9 százaléka, 2013-ban pedig 7,8 százaléka volt munkanélküli.

Az ukrán sajtó hozzáteszi, hogy az Oroszország által jogtanul elcsatolt Krím félsziget adatai nincsenek benne a most közzétett statisztikában.

A legmagasabb a munkanélküliség az országban a nyugat-ukrajnai Zsitomir megyében, ahol 2014-ben 12,3 százalékot ért el. A harcok sújtotta kelet-ukrajnai térségben is magasabb a munkanélküliek aránya az országos átlagnál: Luhanszk megyében 11,8, Donyeck megyében pedig 11,3 százalék. A legalacsonyabb rátát az ország déli részén lévő Odessza megyében mérték, 7 százalékot. A fővárosban, Kijevben a mutató 7,2 százalék.

Ukrajna lakossága a statisztikai adatok alapján tavaly 42,9 millió volt, ebből a keresőképesek száma 19 millió, azaz a nyugdíjasok jelentős aránya miatt kevesebb mint a fele. Becslések szerint jelenleg mintegy 3-4 millió ukrán dolgozik külföldön.

A munkanélküliség növekedésének magyarázata szakértők szerint a gazdaság jelentős visszaesése, és az ezzel járó nagyarányú leépítés valamennyi szektorban, de különösen az iparban. Az ipari termelés idén januárban több mint 21 százalékkal esett vissza az előző év hasonló időszakához lépest. Már csaknem három éve az ipari termelés Ukrajnában folyamatosan és növekvő mértékben esik, utoljára 2012 májusában mértek növekedést.

A munkanélküliek számának emelkedéséhez emellett hozzájárul az is, hogy a kelet-ukrajnai harcok övezetéből kijevi hivatalos adatok szerint már csaknem egymillióan települtek át és élnek "belső menekültként" Ukrajna más térségeiben. A köztük lévő munkaképesek zömének jelenleg nincs munkája. A harcok miatt külföldi becslések alapján mintegy 600 ezren hagyták el az országot.