Erdogant nem érdeklik a bírálatok

Recep Tayyip Erdogan török államfő egyelőre nem változtatta meg azt a tervét, hogy a jövő héten Iránba látogat, annak ellenére sem, hogy Teheránban éles bírálatokat váltottak ki a kormányellenes jemeni fegyveresek iráni támogatását elítélő megjegyzései.

Erdogan a tervek szerint április 7-én utazik Teheránba, és hétfői isztambuli sajtótájékoztatóján azt mondta, "egyelőre nincs változás a programban". Hozzátette, hogy folyamatosan figyeli a jemeni helyzetet.

A török elnök a múlt héten a jemeni konfliktussal kapcsolatban egy sajtótájékoztatón azt állította, hogy "Irán dominanciára törekszik a régióban", és követelte, hogy Teherán vonja ki erőit Jemenből, Szíriából és Irakból. Ezek a megjegyzései éles bírálatokat váltottak ki Teheránban.

Az iráni külügyi szóvivő hétfőn bejelentette, hogy a tárcához berendelték a teheráni török ügyvivőt, és hivatalosan tiltakoztak Erdogan kijelentései ellen, illetve magyarázatot kértek azokra.

Mohamad Dzsavad Zarif külügyminiszter már a múlt héten visszautasította Erdogan állításait, és azzal vágott vissza, hogy a török államfő a térségnek ártó politikát folytat.

Több iráni parlamenti képviselő és kormányilletékes a török elnöki látogatás lemondására szólított fel. Zarif helyettese viszont vasárnap azt mondta, nincs változás a látogatást illetően.

Erdogan bírálatát a jemeni konfliktus súlyosbodása váltotta ki. Az arab országban a kormánnyal szemben álló, síita húszi fegyveresek tavaly szeptemberben megszállták a fővárost, a múlt hónapban pedig lemondásra kényszerítették az államfőt, majd feloszlatták a parlamentet és teljes egészében átvették a hatalmat. Visszaszorításukra Szaúd-Arábia vezetésével nemzetközi koalíció folytat légi hadműveletet. Ezt Törökország - politikailag - támogatja, Irán viszont a húszik oldalán áll.

Recep Tayyip Erdogan hétfőn utalt arra, hogy Törökország dolgozik "bizonyos intézkedéseken" a jemeni konfliktussal kapcsolatban, de nem részletezte, hogy milyen tervekről van szó.