Berlin, Párizs és Varsó az EU harccsoport rendszerének fejlesztését sürgeti

Az EU közös biztonság- és védelempolitikájának és harccsoport rendszerének (European Union Battlegroups - EU BG) fejlesztését sürgeti Németország, Franciaország és Lengyelország.

A weimari háromszögnek nevezett országcsoport védelmi miniszterei hétfőn a Berlin melletti Potsdamban, a német hadsereg, a Bundeswehr műveletirányító parancsnokságán tanácskoztak. A találkozó után kiadott közleményben kiemelték, hogy közös levéllel fordulnak az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjéhez, Federica Mogherinihez, hogy "friss impulzusokkal" adjanak lendületet a közös biztonság- és védelempolitika erősítéséről júniusban hozandó döntéseket megalapozó diskurzusnak.

A közös levélben - amelyet Ursula von der Leyen német, Jean-Yves Le Drian francia és Tomasz Siemoniak lengyel védelmi miniszter után a három ország külügyminisztere is aláír majd - mindenekelőtt szorgalmazzák, hogy kezdődjön meg egy új uniós biztonság- és védelempolitikai stratégia kidolgozása, és az EU és a NATO közötti együttműködés újabb lehetőségeinek feltárása.

A weimari országok kezdeményezése szerint fejleszteni szükséges az EU BG rendszerét, hogy a közösség gyorsreagálású katonai erejét adó, mintegy 1500 fős alakulat készen álljon az úgynevezett belépési műveletek végrehajtására.

Berlin, Párizs és Varsó szerint el kell érni, hogy krízishelyzetben az uniós harccsoport lehessen az első alakulat, amely belép az adott válságövezetbe. Ez a törekvés "nincs ellentmondásban a NATO-val" - hangsúlyozta Ursula von der Leyen a találkozó utáni sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy a weimari háromszög országai éppen a tavalyi NATO-csúcson hozott határozatok következetes végrehajtásáért szállnak síkra.

A közös kezdeményezés azt szolgálja, hogy kialakuljon egy "erős és teljesítőképes európai oszlop" a NATO-n belül - mondta a német védelmi miniszter.

Az EU BG rendszert 2007-ben állították fel. A tagállamok számos harccsoportot állítottak össze, egymással együttműködve. 2007 eleje óta fél éves váltásban mindig két harccsoport áll készenlétben, azt várva, hogy ha az EU-tagállamok között döntés születik, akkor 15 napon belül megkezdjék egységeik telepítését az esetleges válsággócokba.

A weimari háromszög Németország, Franciaország és Lengyelország vezetőinek konzultációs fóruma. A védelmi miniszterek hat éve először tanácskoztak a fórum keretében.