Bárki láthatóvá teheti a láthatatlant

Most a négykerekűektől a kétkerekűek felé fordult a biztonságos megoldásairól híres Volvo: új technológiája a biciklisek védelmét szolgálja.

Csak éjszaka látható fényvisszaverő sprayt fejlesztett a svéd autógyár és a Grey London, együttműködésben az Albedo100-zal. A beszédes nevű LifePaint sokkal több az eddig ismert fluoreszkáló megoldásoknál: valójában nem is festék, hanem egy mosható anyag, ami a szövetre fújva körülbelül tíz napig kitart. A kezelt felület teljesen láthatatlan, míg éjjel meg nem világítja egy autó fényszórója, akkor viszont valósággal világítani kezd.

lifepaint

Úgy vélik, hogy a láthatóság hathatósan javítja a kerékpárosok biztonságát. Évente több mint 19 ezer biciklis sérül meg a brit utakon, magyarázza Nick Connor, a Volvo Car UK ügyvezető igazgatója. Először az Egyesült Királyságban, Londonban és Kentben próbálják ki a gyakorlatban a fejlesztést, utána viszik a nemzetközi piacra.

A filmen látható vízbázisú LifePaint nem csak a kerékpárosokat tudja majd védeni, mert biztonságosan alkalmazható ruhák, sisakok, cipők, babakocsik, hátizsákok, sőt, akár még kutyapórázok láthatóvá tételére is. Használata nem módosítja a ruha vagy szövet színét.