A gyártó szerint minőség-ellenőrzési vizsgálat miatt késik a oltóanyag-szállítmány

Időben legyártották a szükséges mennyiségű, ötkomponensű kötelező védőoltást, a késedelem a kész oltóanyag szállítási engedélyezése előtti, rutinszerű minőségellenőrzési vizsgálatok során észlelt kisebb eltérés miatt van, ugyanis emiatt az összes legyártott vakcinát újra ellenőrzik - közölte az oltóanyag gyártója, a Sanofi Pasteur az MTI megkeresésére hétfőn.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében a gyártó közölte azt is, a legyártott oltóanyag az európai központban várja a szállítás engedélyezését.

Hétfőn közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), hogy a gyártó Sanofi Pasteur nem tudja a szerződés szerinti határidőre szállítani a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs, a járványos gyermekbénulás, valamint a Haemophilus influenzae b (Hib) elleni (közismert nevén DiPerTe) ötkomponensű védőoltást. Ezért az országos tiszti főorvos ideiglenes változtatást rendelt el a kötelező védőoltási rendben.

Dr. Dánielisz Ágnes, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője a Híradónak elmondta: ennek lényege, hogy míg eddig egy hónapos időközzel kapták meg a félév alatti csecsemők az oltásokat, most azonban ezt az időközt két hónapra növelték - ez az időköz is megfelelő, biztosítja a végzettséget, és a hosszútávú védettséghez is megfelelő alapokat teremt - tette hozzá. Ezzel az elkövetkezendő hónapokban kevesebb oltás szükséges, ám a harmadik negyedévben az oltásokat pótolni kell, és akkor visszaáll a védőoltási rend a megszokottra - húzta alá a főosztályvezető. Hozzáfűzte: most 2, 4 és 6 hónapos korban esedékes a védőoltás, és a 18 hónapos korban esedékes védőoltás 21 hónapos korban lesz esedékes.

Az érintettek száma 45-50 ezer körül van, fele-fele arányban csecsemő és egy-két év közötti kisgyermek, és csaknem százezer oltóanyag késik.

A Sanofi Pasteur közölte, folyamatosan egyeztetnek az országos egészségügyi hatóságokkal a védőoltás mielőbbi elérhetőségéről, továbbá szorosan együttműködik az áthidaló megoldás kidolgozásában.

Hangoztatja a cég, számára a betegbiztonság az elsődleges, vakcináival kapcsolatban eddig sem merült fel sem hatékonysági, sem biztonságossági probléma. A jelenleg forgalmazott adagok valamennyi előírásnak - azaz a gyártási és egészségügyi hatósági ellenőrzésnek - megfeleltek.

A cég közleményében elnézést kér az okozott kellemetlenségekért, de, rögzíti, "inkább vállalja, hogy néhány hetes csúszással szállítsa le az oltóanyagot, mint hogy bármilyen biztonsági kockázat felmerüljön".

A Hungaropharma szerint csak átmeneti a szállítási probléma

A Hungaropharma Zrt. szerint csak rövid ideig tartó késedelem, átmeneti probléma alakul ki az ötkomponensű DiPerTe oltóanyag szállításában. A gyógyszer-nagykereskedő cég az MTI megkeresésére hétfőn azt közölte: az átmeneti időszakban alkalmazandó helyettesítő oltóanyagot a Sanofi Pasteur biztosítja. Az első készítmények április első hetében érkeznek meg a cég logisztikai központjába, így a májusi oltási rend nagy biztonsággal betartható lesz - írták.

A Hungaropharma Zrt. tájékoztatása szerint a most hiányként megjelenő védőoltás esetében a tendert a társaság a Sanofi Pasteur céggel, a védőoltás gyártójával közösen nyerte el. A tenderben meghatározott kiszállítási ütemnek megfelelően rendelte meg a gyártótól a terméket, és az első szállítási késedelem alkalmával azonnal felvette a kapcsolatot mind a gyártóval, mind az Országos Tiszti Főorvosi Hivatallal (OTH). Jelzi, az ellátásban a Hungaropharma Zrt. feladata nem más, mint hogy szigorú minőségbiztosítási feltételeket betartva biztosítsa a kötelező védőoltás eljuttatását a gyártótól az oltóközpontokig.

Közlése szerint a cég széles körű piackutatást végzett más gyártók hasonló készítményeinek beszerzésére, a piacon nincs készleten alternatív védőoltás, kizárólag az április első hetében beérkező helyettesítő oltóanyag.