A bankok hamarabb elvihetik a devizahitelek kivezetéséhez vásárolt deviza egy részét

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának döntése értelmében az MNB lehetővé teszi a lakossági devizahitelek kivezetéséhez kapcsolódóan kötött banki devizaswap ügyletek lejárat előtti, részleges lezárását.

Az MNB hétfői tájékoztatása szerint a bankok számára érdemi könnyítést jelentő, és a bankrendszer likviditásának csökkenését időben szétterítő lépést az tette lehetővé, hogy tavaly ősz óta nőtt a jegybank devizatartalék-mozgástere.

A bankok az elszámolási és a forintosítási tendereken megvett deviza értékének 20 százalékáig zárhatják le a legfeljebb 2016 márciusában lejáró, feltétel nélküli devizaswapokat. Ez legfeljebb 1,8 milliárd eurós deviza-felhasználást jelent - közölte a jegybank.

A lezárás lehetőségének megteremtése hozzájárulhat a banki alkalmazkodás felgyorsításához, így a rövid lejáratú külső adósság további mérséklődéséhez. A hosszú távú tartalékmegfelelés a lejárat előtti swap-lezárás lehetővé tétele mellett is biztosított - áll a közleményben. A lejárat előtti devizaswap-lezárás lehetőségének technikai és operatív részleteiről az MNB a honlapján ad tájékoztatást.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2014. szeptember 23-án döntött arról, hogy a jegybank a bankrendszer számára biztosítja a lakossági devizahitelek kivezetéséhez, az elszámoláshoz és a forintosításhoz is szükséges deviza mennyiségét. A jegybanki program két eszközből áll: egy rövid külső adósság csökkentési feltételhez kötött spot (azonnali) euró eladási ügyletből, illetve egy hosszabb futamidejű, spot euró eladási ügylettel kombinált devizaswap ügyletből.

A jegybank az ügyfelekkel való elszámoláshoz összesen 3 milliárd euró keretet hagyott jóvá, míg a devizahitelek forintosítására együttesen 9 milliárd euróval kalkulált. Az elszámolási és a forintosítási tendereken a felajánlott mennyiségből 1 milliárd, illetve 8 milliárd eurót vettek meg a bankok.