Tömegek tüntettek Rómában a miniszterelnök reformja ellen

Renzi elképzelései, amely szerint a munkaadók megtehetnék, hogy ne vegyék vissza a kirúgott munkavállalókat akkor sem, ha a bíróság törvényellenesnek minősíti menesztésüket, mert elég lenne csak kártérítést fizetni nekik, nem tetszenek a szakszervezeti oldalon, amelynek egyik vezetője máris "új tavaszról" beszél.

A tüntetést a FIOM olasz nehézipari szakszervezeti föderáció szervezete, amely vezetőjét, Maurizio Landinit tartják az olasz baloldal lehetséges jövőbeni vezérének. Landini megpróbálja Renzi ellenében egységbe kovácsolni a felaprózott baloldalt az általa "szociális koalíciónak" nevezet tömörülésbe. Landini azt veti a 40 éves miniszterelnök szemére, hogy túlságosan a politikai közép felé sodorja Demokrata Pártját (PD), elszakadva a hagyományosan baloldali gyökerektől.

"Új tavasz kezdődik ma Olaszországban. Készek vagyunk megvívni a csatát, tudván, hogy nagyobb a támogatottságunk, mint a kormányé" - hangoztatta a vörös zászlókat lengető hívei körében a szakszervezeti vezető. Matteo Renzi vezetése alatt a PD Olaszország messze legerősebb pártja lett, részben a jobboldal megosztottságának köszönhetően, részben pedig annak, hogy Silvio Berlusconi egykori miniszterelnök jogi ügyei is meggyengítették a politikai ellentábort.

Renzi munkaügyi reformcsomagja, az úgynevezett Job Acts, amelyet részben már törvénybe iktattak a múlt hónapban, lehetővé teszi a munkaadóknak, hogy ne vegyék vissza a kirúgott munkavállalókat akkor sem, ha a bíróság törvényellenesnek minősíti menesztésüket. Ilyen esetben elég, ha kártérítést fizetnek nekik. A kormány ugyanakkor ideiglenesen anyagilag ösztönzi azokat a vállalatokat, amelyek állandó munkaviszonnyal vesznek fel munkavállalókat.

A kabinet így akarja felszámolni a tömegesen alkalmazott ideiglenes munkaszerződéseket, amelyek alacsony béreket és kevés jogot kínálnak a munkavállalóknak. Renzi szerint az új jogszabálynak köszönhetően sikerült a munkanélküliséget csökkenteni Olaszországban. Jelenleg a 25 év alattiak közel 42 százalékának nincsen munkája.