Kijev szerint nyugalom honol a kelet-ukrajnai harcok övezetében

Egyszer sem lőtték az oroszbarát szakadárok sem páncélosokkal, sem tüzérségi ágyúkkal az ukrán fegyveres erők állásait az utóbbi 24 órában Kelet-Ukrajnában - közölte Andrij Liszenko, a kijevi hadműveleti parancsnokság szóvivője vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján.

A tisztségviselő elmondta, hogy az utóbbi napokban valamelyest stabilizálódott a helyzet a Kijev által az ország keleti részében a szakadárok ellen csaknem egy éve indított terrorellenes hadművelet övezetében. A minszki tűzszüneti megállapodást betartva sem katonai állásokat, sem az ukrán ellenőrzés alatti területen lévő ukrán településeket nem érte tüzérségi támadás - mondta.

Kiemelte ugyanakkor, hogy szakadár provokációkról - azaz főként kézi fegyverekkel vagy aknavetőkkel végrehajtott támadásokról - érkeztek jelentések az ukrán egységektől a frontvonal minden szakaszáról.

Liszenko szavai szerint az elmúlt 24 órában a fegyveres erők két tagja sebesült meg, haláleset azonban nem történt az elmúlt 24 órában a kelet-ukrajnai térségben.

Hírszerzési információkra hivatkozva a szóvivő megjegyezte, hogy a szakadárok jelenleg  "friss erővel" igyekeznek feltölteni soraikat részben Oroszországból érkező zsoldosokkal, valamint fegyverzet átcsoportosításokat hajtanak végre és a sérült katonai eszközöket javítják. A szakadár fegyveres csapatoknál aktívan folyik az újoncok kiképzése, valamint egységeket szerveznek át.

A kelet-ukrajnai konfliktus békés megoldása érdekében február 12-én született újabb megállapodás Minszkben a Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és az EBESZ képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport, valamint a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok vezetői között. A dokumentumot a "normandiai négyek", azaz a német kancellár, valamint a francia, az ukrán és az orosz elnök dolgozták ki a kontaktcsoport ülésével párhuzamosan szintén a fehérorosz fővárosban.

A múlt szeptemberi minszki megállapodásokra épülő intézkedési csomag első pontja átfogó tűzszünetet írt elő. A dokumentum második pontjában az szerepel, hogy mindkét fél visszavonja a nehézfegyvereket egymástól ugyanolyan távolságra, hogy létrehozzon egy legalább 50 kilométer széles biztonsági övezet - azaz ütközőzónát - a 100 milliméteres és annál nagyobb kaliberű tüzérségi fegyverekre vonatkozóan.

Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter március 18-án jelentette be Kijevben, hogy az ukrán fegyveres erők végrehajtották a nehézfegyverek kivonását a kelet-ukrajnai frontvonal mentén. Ugyanezt állították már a múlt hónap elején a szakadárok is. Kijev azonban azzal vádolja őket, hogy csak imitálják a nehézfegyverek visszavonását, azokat nem a kijelölt helyre, hanem oda telepítik át, ahonnan akár félórán belül visszaállíthatják eredeti helyükre. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kelet-ukrajnai megfigyelői egyelőre nem erősítették meg, hogy a szemben álló felek valóban hiánytalanul végrehajtották volna a nehézfegyverek hátrébbvonását a frontvonaltól. Az elmúlt hetekben több ízben jelezték, hogy a szakadárok bizonyos területekre nem engedték be őket.