Földrengés volt Miskolcnál vasárnap este

Földrengés volt 17.39 perckor Miskolc környékén – hangzott el az M1 Híradóban. Az eddig beérkezett 4 kisebb kár közül az egyik Sajóládról érkezett, ahol egy kémény összedőlt. A további bejelentések ingatlanok falrepedéséről szóltak.

Földrengés volt Miskolcon vasárnap kora este, az első órákban 4 kisebb kárbejelentés érkezett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz, sokan jelezték, hogy érezték a jelenséget. Az MTA Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma az MTI-vel azt közölte: vasárnap helyi idő szerint 17 óra 39 perckor a Richter-skálán mért 3,2-es magnitúdójú földrengés pattant ki 10 kilométeres mélységben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolc közelében. A földrengést a lakosság érzékelte, az első adatok szerint Alsózsolca, Felsőzsolca, Kistokaj, Miskolc, Miskolctapolca, Onga településeken.

A katasztrófavédelmi igazgatóság közlése szerint a borsodi megyeszékhely szirmai városrésze térségben érzékelték főleg a mintegy 4-5 másodpercig tartó földmozgást, de azt Miskolc belvárosában élők is tapasztalták. Dojcsák Dávid, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: az eddig beérkezett 4 kisebb kár közül az egyik Sajóládról érkezett, ahol egy kémény összedőlt. A további bejelentések ingatlanok falrepedéséről szóltak.

Miskolcon számítani lehet kisebb utórengésekre

Utórengések is követhetik a vasárnapi miskolci földrengést, amely magyarországi viszonylatban közepes erősségűnek számít. A legvalószínűbb, hogy egy héten belül jelentkeznek még kisebb földmozgások - mondta az MTA Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium szeizmológusa az MTI-nek.

Szanyi Gyöngyvér hozzátette: a Richter-skála szerinti 3,2-es erősségű rengést az epicentrumától akár 10-20 kilométerre is érezni lehetett. Hozzátette: Alsózsolcáról, Felsőzsolcáról, Kistokajból és Ongáról is jelezték, hogy érezték a földmozgást. A beszámolók szerint elmozdultak a székek, bútorok, kilengett a csillár vagy összekoccantak az edények. Jelentős aktív tektonikai vonalak Miskolc környékén nem ismertek, így ezzel nem magyarázható a jelenség - fűzte hozzá, ismertette ugyanakkor azt is: Magyarországon bárhol kialakulhat földrengés, annak helyére és okára időnként nehéz magyarázatot adni.

Azokon a helyeken azonban nagyobb a rengés valószínűsége, ahol már korábban is előfordult. Miskolcon utoljára 2010-ben érzékelt a lakosság földrengést, akkor minimálisan kisebb erejűt, amelyet négy utórengés követett.

Szanyi Gyöngyvér ismertetése szerint általában hegyvidéki területeken kevésbé érzékelhető a földrengés, mint az üledékes területeken. Beszámolt arról is: az elmúlt két évben az átlagosnál több érezhető földrengés volt Magyarországon, 2013-ban több mint húsz, melyek nagy része a 4,8-as magnitúdójú tenki rengés és a 4,1-es magnitúdójú érsekvadkerti rengés utórengései.

Magyarország nem tartozik a kiemelkedően földrengésveszélyes területek közé, a szeizmológiai hálózat évente 100-120 kisebb (2,5-es magnitúdójúnál enyhébb) földrengést regisztrál, ezek nagy része nem éri el az érzékelhetőség határát. Az ország területén évente négy-öt 2,5-3-as erősségű, az epicentrum környékén már jól érezhető, károkat nem okozó földmozgásra lehet számítani. Jelentősebb károkat okozó rengés 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5,5-6-os magnitúdójú földrengés 40-50 évente történik. A Kárpát-medencében az egyik legsúlyosabb, a Richter-skála szerint 6,2 erősségű földrengés 250 éve, 1763. június 28-án volt. A Komáromot érintő elemi csapás következtében a város valamennyi háza megrongálódott, a halottak száma 63, a sebesülteké 102 volt.

A Richter-skála szerint 3-as és annál erősebb földrengések az utóbbi öt évben:

2010. május 25. - A Pest megyei Tápiószele közelében a Richter-skála szerinti 3,1-es erősségű földrengést észleltek.

2010. augusztus 17. - A Baranya megyei Sellye közelében a Richter-skála szerint 3-as, illetve 3,1-es magnitúdójú földrengés volt. Ugyanezen a napon Miskolctól pár kilométerre délre is rengett a föld 2,5-es erősséggel.

2010. augusztus 19. - A Richter-skála szerint 3-as erősségű rengés történt 15 kilométerre a borsodi megyeszékhelytől, Miskolctól.

2010. augusztus 27. - A Richter-skála szerinti 3-as erősségű földrengés történt a Vas megyei Körmend térségében.

2011. január 29. - Földrengés rázta meg a Dunántúlt és Budapestet. A Richter-skála szerinti 4,7-es rengés epicentruma Oroszlány térségében volt. Az épületekben kisebb károk keletkeztek, senkit nem kellett kiköltöztetni. Január 30-31-én több kisebb utórengés követte a földmozgást.

2011. július 11. - A Richter-skála szerinti 3,7-es erősségű földrengés volt Oroszlánytól 15 kilométerre délkeletre. A rengés epicentruma Gánt és Csákvár között volt.

2011. november 2. - A Richter-skála szerint 3,8-es erősségű földmozgás volt Győr-Moson-Sopron megyében, Kóny és Ikrény térségében.

2013. február 16. - A Richter-skála szerinti 3,5-es erősségű földrengés volt a Heves megyei Füzesabony és Heves térségében.

2013. április 23. - A Richter-skála szerinti 4,8-as erősségű földrengés volt Egertől délre, Heves és Erdőtelek település között, 8 kilométeres mélységben. Személyi sérülésről nem érkezett bejelentés, viszont épületkárokat jeleztek Heves városából, valamint Petőfibányáról, Füzesabonyból, Erdőtelekről, Tenkről és Tarnabodról is.

2013. május 18. - Ismét Tenken volt 3-as erősségű földrengés. Három hónap alatt már harmadszor rengett a föld Tenken, ezúttal kisebb anyagi károk keletkeztek több ingatlanban.

2013. június 5. - 4,2-es erősségű földrengés volt a Nógrád megyei Érsekvadkert térségében, a földmozgást Balassagyarmaton, Vácon, Esztergomban, Budapesten és Székesfehérváron is érzékelni lehetett. A földrengés során csaknem száz épület sérült meg a nyugat-nógrádi Szátok és Tereske községekben.

2013. július 2. - 3,6-os erősségű földrengés volt a Nógrád megyei Szátok község térségében. A földmozgás, amely a június 5-i érsekvadkerti rengés utórezgése volt, ezúttal nem okozott károkat.

2013. augusztus 15. - 3-as erősségű földrengést észleltek a Baranya megyei Felsőszentmárton közelében. Károkról nem érkezett bejelentés.

2013. október 19. - A Richter-skála szerinti 3,3-as földrengést mértek a Komárom-Esztergom megyei Bábolna térségében.

2013. december 1. - 3,3-as erősségű földmozgás volt a Baranya megyei Máriakéménd közelében. Károkat ezúttal sem jelentettek.

2014. január 19. - 4,2-es erejű, majd 14 perccel később egy 3,2-es rengést a Nógrád megyei Cserhátsurány közelében. Kisebb károkról is érkezett bejelentés.

2014. június 4. - A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Répáshután 3,0-as, Bükkszentkereszten 3,2-es erősségű földrengést észleltek.

2014. augusztus 3. - A Nógrád megyei Iliny községnél 3,0-as erősségű földrengés volt.

2015. január 1. - A Nógrád megyei Iliny közelében a Richter-skála szerinti 3,5-ös, majd 3,1-es és 2,8-as földrengés volt. Több mint 1600 kisebb kár keletkezett épületekben Nógrád, Pest és Heves megyékben.