Dánia és Ausztrália is csatlakozik az Ázsiai Infrastruktúra-befektetési Bankhoz

A két országon kívül még Oroszország és Hollandia is jelezte csatlakozási szándékát. Korábban az új világrend fontos és izgalmas fejleményének nevezte a dán kereskedelmi és fejlesztési miniszter a bank megalapítását.

Tony Abbott ausztrál miniszterelnök, Julie Bishop külügyminiszter és Joe Hockey pénzügyminiszter közös közleményben fejezte ki Ausztrália belépési szándékát az AIIB (Asian Infrastructure Investment Bank) alapító tagjai sorába. Az elmúlt hónapokban nagy előrelépés történt a bank tervezett szerkezeti, irányítási és felügyeleti rendszerét érintően. A még nyitott kérdéseket a folyamatban lévő tárgyalásokon fogják rendezni a közlemény szerint. "Az Ausztrália belépése előtt még rendezendő főbb kérdések között az igazgatóság döntési hatásköre és annak garantálása szerepel, hogy egyetlen ország se szerezhessen ellenőrzést a bank felett" - szögezi le a dokumentum.

A kínai pénzügyminisztérium közleménye szerint Dánia szombaton jelezte levélben belépési szándékát az AIIB tagjai közé. A bank létrehozását az új világrend fontos és izgalmas fejleményének nevezte Mogens Jensen dán kereskedelmi és fejlesztési miniszter. "Mivel az AIIB létrehozása számos dán kereskedelmi és fejlesztési együttműködési érdeket érint, minden amellett szól, hogy már a kezdetektől kezdve részt vegyünk a beruházási döntések meghozatalában" - fogalmazott a miniszter levelében. A kínai pénzügyminisztérium a honlapján közzétett közleményben üdvözölte Ausztrália és Dánia csatlakozási szándékát. Amennyiben a már meglévő tagok beleegyezésüket adják, Dánia április 12-én, Ausztrália pedig április 13-án válhat az AIIB alapító tagjává - írja a közlemény.

Szintén a hét végén jelezte belépési szándékát Oroszország és Hollandia is. Az európai országok közül eddig már Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Olaszország és Svájc kérte felvételét az alapító tagok közé még március közepén. Kína eddig formálisan Nagy-Britannia és Svájc csatlakozási kérelmét fogadta el az elmúlt napokban. A német, francia és olasz belépési kérelem elfogadása napokon belül várható.

A március 31-re kitűzött határidő előtt már több, mint harminc ország jelezte belépési szándékát a bank alapító tagjai sorába. Az 50 milliárd dollárra tervezett alaptőke nagy részének befizetésére Kína tett ígéretet. Az alaptőkét a későbbiekben 100 milliárd dollárra tervezi emelni.