Tarsoly ügyvédje még bizonyítékokat szeretne

Alig tudott kihajtani a bíróságról a Tarsoly Csabát szállító rendőrautó. A Questor cégcsoport elnök-vezérigazgatójának és két társának az ügyét két órán át tárgyalta a bíróság szombaton, ám végül nem dőlt el, elrendelik-e a három gyanúsított előzetes letartóztatását, mert a védelem további adatokat kért.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az M1 Híradónak elmondta: „A védelem további bizonyítékok ismertetését kérte, ezért a nyomozási bíró az őrizetbe vételek törvényes határidején belüli időpontra, vasárnapra halasztotta az ülést. Az ügyészség a fair, tisztességes eljárás tiszteletben tartásával intézkedik, hogy a védelem a kért további adatokat is megkapja." Tarsoly Csaba ügyvédje távozóban a bíróságról nem árulta el, milyen bizonyítékokkal áll elő vasárnap.

Harminc ingatlant, több mint 30 cég tulajdonrészét és nagy értékű ingóságokat is lefoglalt már a rendőrség a Quaestor-ügyben. A zárolt vagyonnak később a kártalanításban lehet szerepe. Az eddig őrizetbe vett három ember, köztük Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató előzetes letartóztatásáról holnap dönt a bíróság.

Csaknem három héttel ezelőtt Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén arról beszélt, hogy a Quaestor értékpapírcégénél több szabálytalanságot is találtak. Alapos a gyanú arra, hogy a befektetési vállalkozás 150 milliárd forintnyi fiktív kötvényt bocsátott ki. Ezért felfüggesztették a Quaestor bróker cégének működését. Így mintegy kétszázezer befektető egyelőre nem tud a pénzéhez jutni.

„…a pénzünket pedig maradéktalanul és lehetőleg kevés időn belül, minél előbb adják vissza, és maradéktalanul, az utolsó fillérig…" – nyilatkozta a Híradónak egy névtelenséget kérő férfi. Kaposváron a Quaestor károsultjai tüntettek a pénzintézet irodájánál szombaton. A demonstrálók közül sokan évtizedek alatt összegyűjtött pénzüket akarják visszakapni. „Az elmúlt 25 év megtakarítása az amit elhelyeztem a Quaestorban. A temetésemre, a szociális ellátásomra, ha szükség lesz rá a gyerekeim lakás hozzájárulására, az unokáim taníttatására nagyon keményen megdolgozott 25 év pénze van ebben az ügyben."

"Az, hogy az emberek egy nagyobb kockázatot vállalnak valamivel több pénz reményében, senkit sem jogosít fel arra, hogy ezt a pénzt ellopja" – mondta Orbán Viktor kormányfő pénteken, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A brókerbotránnyal kapcsolatban azt hangsúlyozta: most az a legnagyobb kihívás, kezdődhet-e egy olyan új korszak, amikor nem lehet megúszni az ilyen típusú bűncselekményeket.

A kormányfő kijelentette:"Én úgy látom, hogy a Fidesznek a parlamenti indítványa, törvényjavaslata amely most az összes felelőst, a könyvvizsgálókat is ideértve bevon egy elszámolási rendszerbe, az ő magánvagyonaikat is beviszi egy vagyonalapba, ez esélyt ad arra, hogy a károsultak a pénzüket, vagy annak egy részét visszakaphassák."