Százezrek rótták le tiszteletüket Szingapúr alapító atyja előtt

Li Kuan Ju volt miniszterelnök, aki több mint három évtizeden át - 1959-től 1990-ig - irányította a Malajziától elszakadt városállamot, hétfőre virradóra halt meg, és vasárnap temetik el.

Csaknem négyszázezren rótták le tiszteletüket Szingapúr nemrégiben elhunyt "alapító atyja", Li Kuan Ju volt miniszterelnök előtt - jelentette a helyi média szombaton. A független Szingapúr megteremtőjeként számon tartott politikus koporsóját szerdán vitték át a parlament épületébe, ahol felravatalozták.

A közszolgálati televízió arról számolt be, hogy helyi idő szerint szombat délig mintegy 370 ezer ember gyűlt össze a volt kormányfő búcsúztatására a parlamentben. Az épület előtt folyamatosan több kilométeres sor kígyózott, sokan tíz órát is hajlandóak voltak várakozni. "Rengeteget tett értünk, nélküle sehol sem tartanánk" - mondta a helyszínen egy 21 éves egyetemista a Kyodo japán hírügynökség tudósítójának.

Ju több mint három évtizeden át - 1959-től 1990-ig - irányította miniszterelnökként Szingapúrt, és nevéhez fűződik a kis délkelet-ázsiai ország gazdasági felvirágoztatása. A politikus hétfőre virradóra, 91 éves korában hunyt el tüdőgyulladásban. A kormány hétnapos nemzeti gyászt rendelt el.