Sötétbe borult Budapest és több nagyváros is

Több mint 170 ország sok ezer települése csatlakozott. Mindenhol helyi idő szerint este fél 9-től egy órára lekapcsolták a fényeket. Az energiatakarákosság fontosságára és a klímaváltozás elleni küzdelemre próbálják felhívni ezzel a figyelmet

A kampány keretében olyan világhírű építmények borulnak majd sötétségbe 60 percre a mai nap, mint a New York-i Empire State Building, Párizsban az Eiffel-torony vagy Moszkvában a Kreml. Budapesten pedig a Parlament, a Lánchíd és a Budai Vár, de több város is csatlakozott az akcióhoz.

Az elsők között borult sötétbe az operaház Sydney-ben és a nevezetes Harbour Bridge. Majd Japán következett, ahol többek között a Tokió toronynak is lekapcsolták a világítását egy.




A Föld órája önkéntes kezdeményezés Ausztráliából indult 2007-ben, célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetszennyezés és túlfogyasztás okozta problémákra. Nem csak a nevezetes épületek világítását kapcsolják le ilyenkor egy órára. Sokan otthonukat is áramtalanítják.

Japán után Kína volt a soron következő. A Természetvédelmi Világalap hong-kong-i irodájának elnöke is a kezdeményezés fontosságára hívja fel a figyelmet.