Közös arab hadsereg felállításról dönthet az Arab Liga

Az arab világ csúcstalálkozója szombaton kezdődik Egyiptomban.

Az arab államok vezetői egyebek mellett egy - Egyiptom által kezdeményezett - egységes arab haderő létrehozásáról döntenek, amelyről két napja a külügyminiszterek már megkötötték az elvi megállapodást.
Ugyancsak napirenden szerepel a jemeni síita húszi lázadók ellen indított nemzetközi hadművelet: a szaúdi vezetésű, arab államok részvételével alakult koalíció beavatkozását az Arab Liga csütörtöki határozatában feltétlen támogatásáról biztosította.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök hangsúlyozta: a nemzetközi hadműveletben való egyiptomi részvétel azt szolgálja, hogy megőrizzék a polgárháború szélére sodródott Jemen egységét, amelyet komolyan veszélyeztet bizonyos - általa meg nem nevezett - "külső erők beavatkozása". A húszik elleni katonai koalícióba tömörülő, szunnita vezetésű államok azzal vádolják a síita Iránt, hogy pénzzel és fegyverrel támogatja a lázadókat, így próbálva megvetni lábát Szaúdi-Arábia közvetlen szomszédságában, a Vörös-tenger stratégiailag fontos kapujában. Egyiptom négy hadihajót küldött a Vörös-tenger bejáratához, a Báb-el-Mandeb tengerszoroshoz, illetve a dél-jemeni Áden városához közeli vizekre.

Az Arab Liga álláspontját jelképezte, hogy Szíszi után a szaúdi király, Szalmán bin Abdel-Azíz, majd a szaúdi segítséggel kimenekített, nemzetközileg elismert jemeni elnök, Abed-Rabbo Manszúr Hádi szólalt fel. A király hangsúlyozta, hogy a hadműveletet addig folytatják, amíg vissza nem áll Jemen stabilitása és biztonsága. A harcok időtartamával kapcsolatban a jemeni külügyminiszter egy napja még úgy nyilatkozott, hogy inkább napokról, mint hetekről van szó.

Hádi érzelmektől fűtött beszédében elmondta, hogy számos ellene irányuló merénylet és támadás ellenére eljutott Sarm-es-Sejkbe, ahol a "jemeni nép üzenetét" kívánja közvetíteni az arab vezetők felé. A "pusztító húszik" szavai szerint lerohanták az országot, katonai bázisukká változtatták a fővárost, és működésképtelenné tették az ország működését szavatoló intézményeket. "Azt mondom Irán bábjainak ... tönkretettétek Jement politikai éretlenségetekkel!" - vetette a húszik szemére.

Az Arab Liga fő témáját érintve Hádi úgy fogalmazott, hogy a jemeni események miatt létrehozott katonai koalíció az első gyakorlati próbája egy egységes arab haderő létrehozásának.