Félmilliónyian élnek patikai ügyelet nélkül

Félmillió ember él abban a 23 járásban, ahol nem működik gyógyszertári ügyelet a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat kutatása szerint - írta a Magyar Nemzet.

A lap szombati számában Zlinszky János, a HGYSZ elnöke elmondta: a januári helyzet szerint egyetlen járásban van csak ügyelet Bács-Kiskun, Nógrád, Somogy és Vas megyében, míg a legtöbb ügyelettel rendelkező járás Pest megyében található. A városokban jobb a helyzet, például Szolnokon 23, Sopronban 17, Győrben 16 gyógyszertár ügyel váltva, a fővárosban 17 állandó ügyeletes patika van.

Az ügyeleti lefedettség alapján 4,6 millió embernek érhető el állandó patikai ügyelet, 2,3 milliónyian időszakos ellátásban részesülnek, 626 ezren viszont csak hétvégi állandó vagy időszakos ügyeletet érhetnek el.

A szakember szerint a rendszer egyenlőtlenül működik, nem szolgálja sem az emberek, sem a gyógyszerészek érdekét, ezért dolgoztak ki javaslatot új, területi és szolgáltatásalapú sürgősségi gyógyszerellátásra.