Ezek a makroszámok jönnek a jövő héten

Fogyasztói bizalmi indexek mellett foglalkoztatási adatok és feldolgozóipari teljesítménymutatók közzététel várható a jövő héten mind Európában, mind az Egyesült Államokban.

Hétfőn teszi közzé az Európai Bizottság márciusi fogyasztói, üzleti, feldolgozóipari és szolgáltatóipari hangulatindexeit. Elemzők mindegyik mutatóban némi javulást várnak. A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfőn ismerteti márciusi fogyasztói árindexének előzetes adatát. Elemzők éves összevetésben 0,3 százalékos áremelkedést várnak a februári 0,1 százalék után, az előző havihoz képest pedig 0,5 százalékosat a februári 0,9 százalék után.

Az Eurostat kedden teszi közzé az euróövezet márciusi fogyasztói árindexének (CPI) az előzetesét, ami a várakozások szerint mínusz 0,1 százalékra javul az előző havi mínusz 0,3 százalékról. Az euróövezet februári munkanélküliségi rátája - amit szintén kedden hoz nyilvánosságra az Eurostat - a várakozások szerint az előző havival megegyező 11,2 százalék lesz.

Kedden jelennek meg a német foglalkoztatási adatok is a Destatis kiadásában. A munkanélküliek száma várhatóan 12 ezerrel növekszik majd az előző havi 20 ezres növekedés után, a munkanélküliségi ráta pedig az előző havival megegyező 6,5 százalék lesz. A német kiskereskedelmi forgalom februárban az előző havihoz képest 0,8 százalékkal csökkent elemzői várakozások szerint, szemben a januári 2,9 százalék emelkedéssel. Éves bázison viszont a várakozások szerint 3,7 százalékkal növekszik, kisebb mértékben a januári 5,0 százalékos növekedésnél. A kiskereskedelmi forgalmi adatokat a Destatis kedden teszi közzé. Kedden jelenik meg a negyedik negyedévi brit GDP-növekedési adat is. Elemzők 2,7 százalékos éves és 0,5 százalékos havi növekedési ütemre számítanak.

Szerdán a londoni Markit Economics gazdasági kutató intézet teszi közzé a nagyobb európai nemzetgazdaságok, az euróövezet, valamint az Egyesült Államok márciusi feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexeit. Elemzők nem várnak lényeges változást az európai BMI mutatók értékében, a német 52,4 pont, az euróövezeti 51,9 pont lehet, mindkettő az előző havival megegyező.

Az Egyesült Államok márciusi feldolgozóipari BMI-je viszont 54,7 pontra csökkenhet a februári 55,3 pontról a Markit gazdaságkutatónál. Hasonlóképpen csökkenést várnak az elemzők az Egyesült Államok esetében a piacok által szorosabb figyelemmel követett ISM feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index értékében is, ami 52,5 pont lehet az előző havi 52,9 pont után. A fontosabb amerikai makrogazdasági mutatók sorát a Conference Board márciusi fogyasztói bizalmi indexe nyitja kedden, ami elemzői várakozások szerint 96,0 pontra csökken az előző havi 96,4 pontról.

A hét utolsó két napján jelennek meg az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Federal Reserve (Fed) monetáris politikájában a legfontosabb döntési tényezők között figyelemmel kísért foglalkoztatási adatok. Az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók számában elemzői várakozások szerint némi növekedés következett be a múlt héten: a csütörtökön megjelenő adat szerint 282 ezren folyamodhattak segélyért az egy héttel korábbi 285 ezer után.

Pénteken teszi közzé a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak számának márciusi alakulását a washingtoni munkaügyi minisztérium. Várakozások szerint a foglalkoztatottak száma 242 ezerrel emelkedett az előző havi 288 ezres növekedés után. A munkanélküliségi ráta pedig valószínűleg az előző havival megegyező, 5,5 százalék lesz.

A Fed monetáris politikájának várható alakulásáról számos döntéshozó beszédéből lehet majd következtetéseket levonni a jövő héten. Stanley Fisher, a Fed alelnöke mellett különböző fórumokon szerepelni fog még Jeffrey M. Lacker, a Richmond Fed elnöke, Dennis P. Lockhart, az Atlanta Fed elnöke, Loretta J. Mester, a Cleveland Fed elnöke, Esther L. George, a Kansas City Fed elnöke, valamint John C. Williams, a San Francisco Fed elnöke is.