Nagy különbségek vannak a húsvéti sonkák között

Az emberek mostanra megtanulták, hogy ha 900 forintos kilónkénti áron vesznek sonkát, akkor az biztosan nem ugyanazt az élvezeti értéket adja, mint egy 2000 forintos darabolt parasztsonka – mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.

Bár a magyar fogyasztó árérzékeny, és vannak, akik a pénztárcájuk miatt húsvétkor is csak olcsóbb sonkát tehetnek otthon az asztalra, a Magyar Húsiparosok Szövetsége az utóbbi években érez némi eltolódást a keresletben a drágább, hagyományos eljárással készült termékek felé – mondta a Hajnal-tájban Éder Tamás, a szervezet elnöke.

Nyíregyháza, 2015. március 27. Tenkéné Melegh Ildikó lányával, Tenke Tamarával (b), barátnőjével, Natkóné Vojtó Laurával (b) és annak lányaival, Natkó Alízzal (b2) és Natkó Csengével (j2) húsvéti díszeket készít nyíregyházi otthonában 2015. március 26-án. MTI Fotó: Balázs Attila



A fogyasztók ugyanis, amikor először megvették az olcsóbb, gyorspácolt sonkaváltozatokat, azt hitték, hogy azok ugyanazok a termékek, amiket a korábbi években vásároltak. A tapasztalat és a felvilágosítás, amit a hússzövetség is kifejt minden húsvét előtt, az segítette a fogyasztót, hogy megértse a különbségeket.
Sonkamustra húsvét előtt - Hajnal-táj

A sonkatermékeknek ma már nagyon széles a spektruma, az egyes változatok jelentősen különböznek az elkészítés módját, a minőséget, az ajánlott fogyaszthatósági időt, és ebből adódóan az árat tekintve is. Az emberek pedig  mostanra megtanulták, hogy ha 900 forintos kilónkénti áron vesznek sonkát, akkor az biztosan nem ugyanazt az élvezeti értéket adja, mint egy 2000 forintos darabolt parasztsonka. A hússzövetség elnöke szerint ez ugyanolyan, mint hogy már senki nem vonja kétségbe a 200 forintos pillepalackos bor és a 2000 forintos minőségi bor közötti különbséget.

Olcsó húsnak szó szerint híg lehet a leve, miután a gyorspácolt sonkáknál előfordulhat, hogy ha megnyomjuk őket, lé folyik belőlük. Éder Tamás elmondta, ennek oka, hogy a rendkívül rövid pácolási időszak alatt beléjük injektált páclé később is bennük maradhat.

Éder Tamás arról is beszélt, hogy a fogyasztók számára új technológia megoldásokkal, illetve az olcsóbb változatokkal először a külföldi gyártók jelentek meg a magyar piacon, a hazai ipar az ő nyomásukra jött ki ilyen termékekkel az elmúlt évtized során.

Kapcsolódó tartalom