A skót miniszterelnök kormányzati együttműködést akar

A jelenlegi brit kormánykoalíciót vezető Konzervatív Párt újabb kormányalakításának közös megakadályozására szólította fel szombaton az ellenzéki Munkáspártot Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, alig burkoltan koalíciós együttműködést javasolva a legnagyobb brit ellenzéki erőnek a májusi választások utáni időszakra.

Sturgeon a Skóciát kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) glasgow-i kongresszusán kijelentette: a május 7-ei nagy-britanniai parlamenti választások után az SNP semmiféle körülmények között nem szavazna meg egy újabb tory kormányt.

A skót miniszterelnök szombati kongresszusi beszédében felszólította a Munkáspártot, hogy csatlakozzon az SNP e fogadalmához, és ha a két pártnak a választások után együtt több képviselői mandátuma lesz a londoni alsóházban, mint a konzervatívoknak, akkor "közös erővel" távolítsák el David Cameron jelenlegi konzervatív párti brit miniszterelnököt a Downing Streetről.

Nicola Sturgeon szerint ha a Labour erre nem vállal kötelezettséget, az egyetlen levonható következtetés az, hogy a Munkáspárt az SNP-vel folytatandó együttműködés helyett is inkább a torykat szeretné viszontlátni a hatalomban.

Ha a skót választók olyan munkáspárti kormány akarnak Nagy-Britannia élén, "amelynek gerince is van", akkor az SNP képviselőjelöltjeire kell szavazniuk - tette hozzá a skót kormányfő.

Nicola Sturgeon nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy az SNP formális koalíciót ajánl-e majd a Munkáspártnak, vagy kívülről támogatna-e egy kisebbségi Labour-kormányt.

Ed Miliband, a Munkáspárt vezetője egy minapi kampányrendezvényen kijelentette, hogy ha a májusi parlamenti választások után ő alakíthat kormányt, abban nem lesz helye egyetlen SNP-miniszternek sem. Azt ugyanakkor nem mondta ki egyértelműen, hogy a Labour elvetné az SNP külső támogatását is a londoni alsóházban.

A közvélemény-kutatások következetesen azt valószínűsítik, hogy a választások után egyik brit politikai pártnak sem lesz kormányképes önálló többsége a brit parlamentben.

A Labour hagyományosan igen erős volt Skóciában, és a londoni parlament alsóházának munkáspárti frakciójában jelenleg is több tucatnyi skót képviselő ül. Az SNP markáns skóciai előretörése nyomán azonban egyre több előrejelzés azt mutatja, hogy a májusi választásokon a Munkáspártra "vérfürdő" várhat Skóciában, és a konzervatívok vádjai szerint a Labour a kieső saját skóciai mandátumait az SNP-vel kötendő valamilyen formájú koalícióval próbálná pótolni a kormányképes többség elérése végett.

Könnyen lehet, hogy az SNP - amelynek első számú politikai célkitűzése Skócia függetlenné válása - valóban megkerülhetetlen tényező lesz a következő brit parlamentben. A pártnak jelenleg hat képviselője ül a londoni alsóházban, ám a prognózisok nem zárják ki, hogy az SNP a Skóciának jutó 59 képviselői hely zömét megszerzi májusban.

Az SNP előretörését jelzi, hogy a párt taglétszáma a skóciai függetlenségről szeptemberben megtartott népszavazás óta - jóllehet a referendumon a skót elszakadás ellenzői győztek - megnégyszereződött, és ma már meghaladja a 100 ezret. Az SNP - tagjainak számát tekintve - ezzel a harmadik legnagyobb brit párttá vált a konzervatívok és a Labour után.

Szombati beszédében Nicola Sturgeon kijelentette, hogy az SNP továbbra is Skócia függetlenségére törekszik, annak ellenére, hogy a szeptemberi referendumon a skót választók többsége "egyelőre" nem erre voksolt.