Orosz televízió ajánlott állást a Top Gear kirúgott műsorvezetőjének

Az orosz védelmi minisztérium televíziós csatornája ajánlott munkát Jeremy Clarksonnak, a BBC nagy sikerű autós műsora, a Top Gear napokban elbocsátott műsorvezetőjének.

A BBC szerdán jelentette be, hogy nem újítja meg Clarkson hamarosan lejáró szerződését, aki nemrég tettleg bántalmazta a program egyik producerét. A Zvezda televízió honlapján közölte a levelet, melyben meghívták Clarksont, látogasson el áprilisban Moszkvába, hogy megtárgyalják egy orosz autós showműsor indítását.

A műsorvezető megkapta a meghívást és megfontolja az ajánlatot - idézi Clarkson képviselőjét a Zvezda.

A BBC két hete jelentette be, hogy Clarksont felfüggesztették állásából, miután "összetűzésbe keveredett" a Top Gear egyik producerével. A BBC a műsor jelenleg futó sorozatának három utolsó adását is levette programjáról, és több, külföldön tervezett élő bemutatót is törölt.

Jeremy Clarkson műsorát felfüggesztették. Fotó: Twitter

Jeremy Clarkson műsorát felfüggesztették. Fotó: Twitter



A botrányt az robbantotta ki, hogy az 54 éves Clarkson - aki 2002 óta vezette a könnyed hangvételű, pergő ritmusú autós műsort - egy elmérgesedett vita végén orrba vágta a Top Gear egyik producerét. A műsorvezető azon dühödött fel, hogy egy hosszú forgatási nap után a stábot nem várta meleg étel a szállodában. Clarkson a 36 éves Oisin Tymon produceren töltötte ki dühét, olyan erővel, hogy Tymon kórházi ellátásra szorult.

Az ügy Nagy-Britanniában és világszerte is komoly vihart kavart, mivel a műsort - a BBC saját statisztikái szerint - 214 országban, vagyis gyakorlatilag az egész világon sugározzák, és hetente 350 millióan nézik.

A Top Gear a BBC egyik legsikeresebb exportcikke: a program globális forgalmazásából a médiatársaságnak évente 300 millió font (130 milliárd forint) bevétele származik. A műsor saját színes magazinja, amely szintén a Top Gear címet viseli, hetente 1,7 millió példányszámban fogy.

Clarkson a Top Gear műsorvezetőjeként évi 1,5 millió font (több mint 600 millió forint) javadalmazást kapott.