Obama és Merkel telefonon tárgyalt az iráni atomprogramról

Megerősítették, hogy egy hosszú távú, átfogó megállapodást akarnak kötni Iránnal, amely biztosítja az iszlám köztársaság atomprogramjának békés mivoltát - közölte a Fehér Ház.

A két vezető "megerősítette elkötelezettségét egy hosszú távú, átfogó megállapodás elérése mellett, amely teljes mértékben és ellenőrizhető módon biztosítja, hogy Irán atomprogramja a továbbiakban kizárólag békés célokat fog szolgálni" - írta közleményében a Fehér Ház.

Ugyanakkor Obama és Merkel azt is kiemelte, hogy Iránnak "meg kell hoznia a szükséges döntéseket" a "fennmaradó számos" problémás kérdés rendezése érdekében.

Irán és a hatok (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) több mint egy éve folytatnak mtárgyalásokat egy olyan átfogó megállapodásról, amely véget vetne az iráni atomprogramot övező kételyeknek. A Nyugat ugyanis azt gyanítja, hogy Irán atomfegyver kifejlesztésén dolgozik, amit a teheráni vezetés következetesen tagad.

Irán és az Egyesült Államok között csütörtökön kezdődtek meg Lausanne-ban a döntő tárgyalások egy keretszerződés tető alá hozásáról. A felek március 31-ig szeretnének megállapodásra jutni a keretszerződésről, június 30-ig pedig végleges, hosszú távra szóló egyezséget kötnének. A Nyugat enyhítene az Iránt sújtó nemzetközi szankciókon, ha Teherán ellenőrizhetően, csakis békés céllal valósítaná meg atomprogramját.