Nem az OTP veheti meg Szlovénia második legnagyobb bankját

Az OTP valamivel kevesebb, mint 130 millió eurós ajánlatával szemben az amerikaiak 200 millió eurót ajánlottak sajtóinformáció szerint.

Szlovéniában egy amerikai befektetési társaság vásárolhatja meg az ország második legnagyobb, állami tulajdonban lévő bankját, amelynek a megszerzéséért az OTP is versenybe szállt, valamivel kevesebb, mint 130 millió eurót ajánlva a szlovén bankért.

A Delo szlovén napilap a bankhoz közel álló, név nélkül nyilatkozó forrásokra hivatkozva azt írta pénteken, hogy a Nova Kreditna Banka Maribort (NKBM) mintegy 200 millió euróért veszi meg az amerikai Apollo befektetési társaság. Az NKBM egyike volt annak a 15 állami cégnek, amelyet a kormány még 2013-ban eladásra jelölt ki. Eddig három vállalatot értékesítettek.

2013 decemberében a szlovén bank 870 millió euró tőkeinjekciót kapott az államtól. Az állam akkor összesen 3,3 milliárd euróval tőkésített fel öt bankot, hogy elkerüljék az összeomlást a rossz hitelek miatt. Az euróövezeti Szlovénia bankrendszerének szanálását az EU bizottságának jóváhagyásával hajtották végre.

Szlovéniában a bankszektor mintegy 60 százalékát az állam ellenőrzi.