Meghalt Tomas Tranströmer

Nyolcvanhárom éves korában meghalt Stockholmban Tomas Tranströmer Nobel-díjas svéd költő - jelentette be pénteken a Svéd Akadémia, amely 2011-ben ítélte a költőnek a legrangosabb irodalmi díjat.

Családjának közleménye szerint Tomas Tranströmer csütörtökön hunyt el "rövid betegség után".

A költő 1990-ben bekövetkezett agyvérzése óta ágyban feküdt, járni nem tudott, beszédkészségét elvesztette. A Nobel-díjat kerekes székben vette át XVI. Károly Gusztáv svéd királytól.

A Svéd Akadémia a díj odaítélésekor korunk egyik legnagyobb költőjeként méltatta Tranströmert, aki "tömör, áttetsző képeiben egy friss valóság felé mutat utat". A díjazott nevét akkor már évek óta a várományosok között emlegették. Művei nagy kérdésekkel, többek közt a halállal, az emlékezettel és a természettel foglalkoznak.

Tomas Tranströmer 2011 októberében készült portréja. EPA/Maja Suslin



Első verseskötete, a 17 költemény hazájában 1954-ben jelent meg. Összegyűjtött verseit több mint hatvan nyelvre lefordították. Betegsége ellenére tovább alkotott, agyvérzése előtt pszichológusként is tevékenykedett.

Tomas Tranströmer versei magyarul is olvashatók, legutóbb 2013-ban jelent meg kötete Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendége volt 2001-ben 117 vers című válogatott kötete megjelenése alkalmából.

A magyar költészet nagy barátja volt, Thinsz Géza Svédországban élő magyar költővel együttműködve több magyar költő, köztük Nemes Nagy Ágnes, Weöres Sándor, Nagy László, Szabó Lőrinc, Illyés Gyula, Tandori Dezső és Pilinszky János verseiből fordított svédre.

Pilinszkyhez barátság is fűzte. Mint egy 1969-ben született levelében írta, szerette volna meghívni a magyar költőt Svédországba. "Pilinszky albérletben lakik, a város közepén, egyetlen szűköcske szobában (mint a legtöbb kispénzűnek, neki sem futja saját lakásra). De csodálatos ember. Feledhetetlen estéket töltöttünk együtt véget nem érő beszélgetéssel (tolmács nélkül) a parányi szobában" - idézte fel találkozásukat.