Még több térfigyelő és a városőrkamera figyel Szolnokon

Újabb eszközök telepítésével csaknem nyolcvanra bővül a közbiztonságot növelő kamerarendszer egységeinek száma Szolnokon - közölte a megyeszékhely polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján.

Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP) elmondta: a Magyar Telekom T-City programjának részeként még 2011-ben az országban egyedülálló, Városőrző elnevezésű tesztprojekt indult Szolnokon. Akkor öt ilyen speciális berendezést telepítettek Szandaszőlős városrészen.

A rendszer mára a bűnfelderítésben és a lakosság szubjektív biztonságérzetének növelésében is bizonyította hasznosságát - állapította meg a polgármester, hozzátéve: ezért is jelentős állomása a programnak az újabb 16 kamera kihelyezése és további 10 meglévő egység cseréje, ami lehetővé teszi a forgalom ellenőrzését a város összes be- és kivezető útvonalán.

Jelezte: a berendezések különlegessége, hogy azok a modern biztonságtechnikai eszközök mellett a mobil technológiát is használva nem igénylik vezetékes hálózat kiépítését, és az arra jogosult felhasználók számára a rögzített adatokat okostelefonon, illetve tableten is elérhetővé teszik.

Szalay Ferenc kiemelte: a Városőrző projekt a sebesség rögzítése, valamint az autóvezető és a rendszám azonosítása mellett alkalmas a forgalom monitorozására, forgalmi adatok gyűjtésére is, így fontos információkkal szolgálhat a Tisza-parti megyeszékhely közlekedési rendszerének fejlesztéséhez. Mindez segíti egy komplex, integrált és intelligens városirányítási rendszer kiépítését, működtetését.

A polgármester szólt arról is, hogy a Városőr programon belül megvalósuló fejlesztéssel párhuzamosan 21 kamerával gyarapítja az önkormányzat Szolnok térfigyelő rendszerét. E célra a Belügyminisztériumtól nyert el 46 millió forintos pályázati támogatást a helyhatóság.