Már 120 roma fiatal végezte el a CEU felzárkóztató programját

A Közép-európai Egyetem (CEU) roma diákok számára meghirdetett, kilenc hónapos programján az elmúlt tíz évben több mint 120 tehetséges roma fiatal végzett, nagy részük felvételt is nyert a CEU és más európai egyetemek mesterképzéseire - írta a Népszava.

A lap pénteki számában Szabó Mátyás, a Roma Access Programs (RAP) igazgatója elmondta, intenzív, angol nyelvű és társadalomtudományi kurzusok keretein belül arra készítik fel a fiatalokat, hogy sikeresen helytálljanak mind a hazai, mind pedig a nemzetközi felsőoktatási és szakmai életben. A program angol nyelvű mesterképzésre készíti fel a fiatalokat, a jelentkezéshez egy társadalomtudományi alapdiploma és előzetes nyelvismeret is szükséges, de a nyelvtudást a RAP egy másik kurzusán is megszerezhetik az arra jelentkezők.

A hallgatók nemcsak Magyarországról, de minden más országból is jelentkezhetnek, ahol jelentős számú roma kisebbség él. A tanfolyamon így nemzetközi közegben fejleszthetik tudományos ismereteiket, nyelvi készségeiket, s mindeközben együtt erősítik közös roma identitásukat.

"Általában többszörös a túljelentkezés, évente mintegy 70-80 diák szeretne bekerülni a programba, közülük 15-20 fiatalt tudunk teljes ösztöndíjban részesíteni" - mondta. Az egyetem a diákoknak szállást és ellátást is biztosít.

A programmal hosszú távon két dolgot szeretnénk elérni, hogy a diákok példaképpé váljanak saját hazájukban, illetve, hogy minél több, jól felkészült, sikeres szakembert képezzenek, akik tevékenyen részt vehetnek az európai romák életét meghatározó döntésekben - emelte ki az igazgató.